Forbes: Türkiye ve İsrail, Azerbaycan'ın Rusya kökenli silahlarını modernize ediyor

Forbes dergisine göre, Türkiye ve İsrail Azerbaycan'ın Rusya'dan edindiği askeri donanımını modernize ediyor.

Dergiye göre Azerbaycan Eylül 2024'te Bakü'de düzenlenen bir savunma fuarında İsrail ve Türk askeri teknoloji şirketleri tarafından modernize edilen Rus askeri donanımını kamuoyuna tanıttı.

Forbes, "Modernizasyon, Azerbaycan'ın silahlı kuvvetlerini İsrail ve Türkiye'den yeni gelişmiş insansız hava araçları ve Pakistan'dan modern JF-17C Block III çok amaçlı savaş uçaklarıyla modernize ederken, eski ekipmanlarını hizmette ve güncel tutmak istediğini de gösteriyor" diye yazıyor.

24-26 Eylül tarihlerinde düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı'nda (ADEX) , Bakü  modernize edilmiş Su-25 Frogfoot saldırı uçağını ve T-72 ana muharebe tanklarını sergiledi. Etkinlikte sergilenen diğer eski modernize edilen Sovyet dönemi silahları arasında ZSU-23-4 Shilka uçaksavar silahları ve 9K33 Osa kısa menzilli yüzeyden havaya füze sistemleri yer aldı. Bu tasarımlar 1950'lerin sonu ve 1960'lara dayanıyor.

Dergiye göre TUSAS olarak da bilinen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Su-25'leri modernize etti.

Azerbaycan'ın güncellenmiş T-72'leri de ADEX 2024'te sunuldu. SIPRI veritabanına göre Azerbaycan, bu Sovyet dönemi ana muharebe tanklarından oluşan filosunu 2000'lerde Belarus, Ukrayna, Rusya ve Slovakya'dan ithal ederek oluşturdu.

Dergi “Azerbaycan ayrıca 2010'larda Rusya'dan daha yeni T-90S tanklarından oluşan bir filo sipariş etti. T-72'lerini yükseltmesi, bu eski tankları öngörülebilir gelecekte hizmette tutmak istediğini de gösteriyor" yorumunu yaptı. Forbes'a göre, Sovyet dönemi donanımlarını ve diğer eski zırhlı araçları ve uçakları modernize etme konusunda uzmanlaşmış İsrailli Elbit Systems şirketi bu güncellemeleri  gerçekleştirdi.

Kategoriler

Güncel