ABD Azerbaycan arasında gerginlik

3 Ekim'de ABD Kongresi'nden yaklaşık 60 temsilci, Azerbaycan'da "insan hakları ihlali, siyasi tutuklular, Ermenistan'a savaş tehdidi, uluslararası hukuka uyulmaması" nedeniyle iklim zirvesi COP29'a ev sahipliği yapmaya hazırlanan Azerbaycan'a baskı yapılması çağrısında bulundu. Çağrının adresi Dışişleri Bakanı Blinken'dı. Azerbaycan'da ABD'ye tepki var.

Azerbaycan'da bir grup milletvekili, Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerin gözden geçirilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na tekliflerde bulundu.

Bakanlıktan, Washington ile 1997 ve 2013 yıllarında imzalanan savunma anlaşmalarının feshedilmesini, yeni anlaşmalara ilişkin müzakerelerin durdurulmasını ve Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) Azerbaycan'daki faaliyetlerine son verilmesini talep ettiler.

Başvuruda şu ifadelerde yer verildi: 

"Maalesef bazı çevrelerin Azerbaycan'ın COP29'a ev sahipliği yapacak olmasından yararlanarak bazı konuları Azerbaycan'a kabul etme kararı aldığını belirtmek isteriz. 3 Ekim 2024'te ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan bir grubun,  bu ülkenin Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e gönderdiği başvuru da bu türdendir" dendi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bu çağrıdan bir gün sonra yaptığı açıklamada, Washington'u ülkesine karşı yeni yaptırımlar hazırlamakla suçladı.

Aliyev, "Amerikan Kongresi'nin Ermeni yanlısı 60 kongre üyesi, Amerikan hükümetine Azerbaycan'a daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Sabah o uygulamaya baktım, çirkin bir uygulama, bizim irademizi etkileyemez” dedi.

16 Eylül'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüşen Antony Blinken, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, ülkesinin Azerbaycan'da düzenlenecek COP29 etkinliğine katılım konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü  belirtmişti.

Kategoriler

Güncel