Avrupa'da binlerce kişi Gazze için yürüdü

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı ve İsrail'in Gazze'de on binlerce kişinin canına mal olan, on binlerce kişiyi de evsiz bırakan bir karşılık vermesiyle başlayan savaşın yıl dönümü yaklaşırken Avrupa'da binlerce kişi Gazze için yürüdü

Avrupa'nın birçok büyük kentinde gerçekleşen gösteriler hafta sonu boyunca devam etti. Saldırıların yıl dönümü olan pazartesi günü protestoların zirveye ulaşması bekleniyor.

İtalya
Roma'da, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek protestolara izin vermeyi reddeden yerel yetkililerin yasağına rağmen, binlerce kişi barışçıl bir şekilde gösteri yaptı. Daha sonra bir grup eylemci mitingi şehrin merkezine taşımaya çalışınca polisle göstericiler arasında çatışma çıktı.

Siyah giyimli ve yüzleri kapalı bazı protestocular polise taş ve şişe atarken, polis de göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla karşılık vererek kalabalığı dağıttı.

Yerel medya, çatışmalarda en az 30 kolluk kuvveti ve üç göstericinin yaralandığını bildirdi.

Roma'daki gösteriler daha önce sakin geçmiş, eylemciler "Özgür Filistin, Özgür Lübnan" sloganları atmış, Filistin bayrakları sallamış ve çatışmanın derhal durdurulması çağrısında bulunan pankartlar taşımıştı.

İngiltere
Londra'da binlerce kişi Downing Street'e doğru yoğun polis eşliğiyle yürüdü.

Filistin yanlısı protestocular ve bazıları İsrail bayrakları taşıyan karşı göstericiler birbirlerinin yanından geçerken ortam gerildi.

Polis memurları kordonu aşmaya çalışan eylemcileri geri iterken arbede yaşandı.

Metropolitan Polisi, en az 17 kişinin asayiş suçları, yasaklı bir örgüte destek ve saldırı şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi.

İspanya
Binlerce kişi de Gazze'de ateşkes talebiyle Madrid sokaklarındaydı.

Protestolar sırasında polisle herhangi bir arbede yaşanmadığı bildirildi.

"Madrid'i Silahsızlandırın" grubundan Enrique Quintanilla, "Bu duruma öfke duyuyoruz, Gazze'de binlerce ve binlerce insan öldürüldü, şimdi de Lübnan'da 2.000'den fazla insan var. 10.000'den fazla insan kayıp. Bu öyle ya da böyle durdurulmalı," dedi.

Almanya
DPA haber ajansının polis sayımına dayandırdığı haberine göre, Hamburg'un kuzeyinde yaklaşık 950 kişi barışçıl bir gösteri düzenledi. Protestocuların birçoğu Filistin ve Lübnan bayrakları sallayarak "Soykırımı durdurun" sloganları attı.

İsrail yanlısı iki küçük karşı gösterinin de olaysız geçtiği belirtildi.

Sırbistan
Belgrad'da yaklaşık 200 kişinin katıldığı daha küçük çaplı bir protesto gösterisinde protestocular "Özgür Filistin" sloganları atarak hükümetin İsrail'e verdiği desteğe duydukları öfkeyi dile getirdi.

Protestonun organizatörlerinden Mihajlo Nikolic, "Ana mesaj, biz Sırbistan ve Belgrad vatandaşlarının İsrail'e silah ihracatına karşı olduğumuzdur. Sırbistan Cumhuriyeti, İsrail'e silah ihraç ediyor. Geçen yıl 7 Ekim'den bu yana Sırbistan'dan İsrail'e ihraç edilen silahların değeri en az 20 milyon euro (749 milyon TL). Biz buna karşıyız," dedi.

Türkiye
İstanbul'da da protestocular, Filistin direnişine destek vermek amacıyla Atatürk Kültür Merkezi'nden (AKM) Dolmabahçe'ye yürüyüş düzenlendi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, cumartesi günü Filistin Eylem Komitesi'nin çağrısıyla AKM önünde toplanan göstericiler "Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot" sloganları attı.

Avrupa'daki diğer birçok ülkede de gösteriler düzenlendi, bugün de yeni gösteriler planlanıyor.

(Ajanslar, Euronews)

Kategoriler

Güncel