Madağ sezonu Samatya ile başlıyor

Okulların bütçe açıklarının kapanması için kurulan sevgi sofralarında (madağ) sezon bu hafta başlıyor. Türkiye’deki ekonomik darboğaz, geliri olmayan Ermeni kurumlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Okulların geçtiğimiz yıl bütçe açıkları toplam 85 milyon TL civarındaydı. Bu yıl bu rakamın iki kat arttığı tahmin ediliyor. Dönemin ilk sevgi sofrası Samatya Sahakyan Okulu yararına kurulacak.

6 Ekim Pazar günü Samatya Surp Kevork Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan riyasetinde yapılacak Badarak ayinini Kilise’nin din görevlisi Rahip Kaspar Garabedyan yönetecek. Ayinde ilahiler şef Sevan Agoşyan yönetimindeki Sahakyan Korosu tarafından seslendirilecek. Ayinin ardından Kilise’nin bahçesinde kurulacak sevgi sofrasına geçilecek.

Sahakyan Okulu’nun bu yılki bütçe açığı 27 milyon 654 bin TL. Geçtiğimiz yıl bu rakam 14 milyon 300 bin TL idi. 8 Ekim 2023’te yapılan madağda 13 milyon 150 bin TL toplanmış, açık tam olarak kapanmamıştı.

Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı Başkanı Nurhan Davulciyan, Sahakyan İlköğretim Müdürü Alin Yücel ve Sahakyan Lisesi Müdürü Diana Yılancıoğlu, madağ öncesi gazetemizi ziyaret ederek okulun mali durumu ve eğitim kalitesi hakkında bilgi verdiler.

Soldan sağa; Diana Yılancıoğlu, Nurhan Davulciyan, Alin Yücel

Bütçe açığı 27 milyon 654 bin TL
Bütçe açığının yüzde 98 oranında arttığını söyleyen Nurhan Davulciyan, “Bu ,2024-2025 tahmini bütçe çalışması. Dolayısıyla bu konu üzerine çalışan arkadaşlarımız, geçen seneyi baz alarak bu yıl nelerle karşılaşacağımızı görerek bu bütçeyi hazırladılar” dedi.

Geride bıraktığımız yıl birçok sorunla karşılaştıklarını söyleyen Davulciyan, “Yılbaşında gelebilecek enflasyonu dikkate alarak bu bütçeyi hazırladık.   En büyük bütçe açığımız maaşlarımız ve tazminatlar. Bu konu ERVAB’da (Ermeni Vakıflar Birliği) sürekli konuşuluyor. ERVAB bünyesinde kurulan mali komisyon, bütün vakıflardan bütçe çalışmalarını istedi. Biz de yakın zamanda gönderdik. Onlar da inceliyorlar” dedi.

Vakıfların birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Nurhan Davulciyan, “Vakıflarımız el ele verirse bütün okullarımız açıklarını kapatabilirler” dedi.

Davulciyan, şu noktalara dikkat çekti: 

“Ben bazı vakıfların bütçelerini bilmiyorum. Paylaşan da var. Mali komisyon, mali tabloları toplamaya çalışıyor. Varlıklı vakıflarımız var. Kendi bütçelerini  doğru kullanmaya çalışıyorlar. Oradan kalacak payı ne şekilde dağıtabilirler, bilemiyorum. Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’ndan başlayarak Ortaköy, Beyoğlu, Karagözyan ve Beykoz kilisesi vakıflarının destek çıkacaklarını tahmin ediyorum. Eğer bu desteklerini esirgemezlerse bütün okullarımız, oluşan bütçe açıklarını kapatacaklardır. Buna inanıyorum. Bu yılki açıklar arttı. Diğer kurumlarımız da mali durumlarını açıkladıkları takdirde, kapanıp kapanmayacağını göreceğiz.”

“Veliler de bağış yapmalı”
Davulciyan, vakıfların yanı sıra velilerin okullara bağışlarını yapmaları gerektiğinin altını çizdi:

“Eğer cemaatimizin kuvveti ve desteği olmazsa, ‘zengin vakıf karşılasın’ mantığı ile gidilirse bu  doğru değil. Çünkü bizim burada ismimizin bir bedelini vermemiz, sahip çıkmamız gerekiyor. Bu farkındalıkla zorlu süreci atlatabilirsek başaramayacağımız hiç bir şey yok. Hep birlikte taşın altına elimiz koymalıyız.”

“Öğretmenlere hakettikleri maaşları veremiyoruz”

Sahakyan’da 50 öğretmen görev alıyor. Personel ile birlikte bu sayı 72’ye çıkıyor. Öğretmenlere asgari ücretin üzerinde  maaş vermeye çalıştıklarının altını çizen vakıf başkanı, yine de öğretmenlere hakettikleri maaşların verilemediğinin altını çizdi ve şunları söyledi:

“Burada en büyük teşekkürü hak eden öğretmenlerimiz. Bunu sadece Sahakyan için söylemiyorum. Fedakar bir şekilde çalışıyorlar ki aldıkları maaş günümüz şartlarında yeterli değil. Maalesef durumlarımız bunu gerektiriyor. Onlara fedakar davrandıkları için teşekkür ediyorum.”

Davulciyan, vakfın mülkleriyle ilgili  süren bir davanın bulunmadığını,  Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ile vakfın Altımermer’deki arazisinin değerlenmesi için görüşme yaptıklarını söyledi.

Okul müdürleri, bu yıl Sahakyan’da 315 öğrencinin eğitim gördüğünü, sayının geçtiğimiz yıla göre sınırlı miktarda azaldığını belirttiler. Müdürler, öğrencilerden bazılarının şehir dışına ve yurt dışına taşındıklarını; 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenerek Hatay’dan gelen bazı öğrencilerin de yeni eğitim döneminde şehirlerine geri döndüğünü, sayıdaki azalmanın bu süreçten kaynaklandığını belirttiler. 

Kategoriler

Toplum


Yazar Hakkında