İsrail Beyrut'a yeni hava saldırısı düzenledi: 5 can kaybı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Cuma günü İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde kara saldırılarına başladı. İran ise İsrail'e kapsamlı bir füze saldırısı gerçekleştirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri kara operasyonunu başlatmasının ardından 8 İsrailli askerin öldüğünü duyurdu. İsrail son olarak Beyrut'a bir hava saldırısı gerçekleştirdi, 5 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusundan 30 Eylül Pazartesi günü  yapılan yazılı açıklamada "İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah terör hedeflerine ve altyapısına karşı hassas istihbarata dayalı kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırılarına başladı" denildi.

İsrail askerleri ile Hizbullah militanları arasında doğrudan çatışma yaşandığına dair ilk bilgiler Salı günü öğle saatlerinde geldi. İsrail Güney Lübnan'da yoğun  çatışmalar yaşandığını duyurdu.  Pazartesi gecesi boyunca, İsrail topçu birlikleri güney Lübnan'daki hedefleri yoğun ateşe tuttu ve başkent Beyrut genelinde hava saldırılarının sesleri duyuldu.

Hizbullah da Salı günü kuzey İsrail'deki İsrail birliklerini top ateşi ve roketle hedef aldıklarını bildirdi.

Hizbullah ayrıca sınırın diğer tarafındaki Avivim'deki İsrail askerlerini topçu ateşiyle hedef aldığını söyledi.

İran'dan İsrail'e füze saldırısı

İsrail ordusu Salı akşamı İran'dan İsrail'e füzeler fırlatıldığını açıkladı. Tüm İsrail'de sirenlerin çaldığı belirtildi. İsrail medyası, İran'dan ateşlenen füzelerin 100'ü aştığını  açıklandı.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA da İsrail'e yönelik balistik füze saldırısı başlatıldığını doğruladı.

İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada, "onlarca" füzenin İsrail'e fırlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, İsrail yanıt verdiği takdirde yeni bir saldırı yapılacağı da söylendi.

İsrailli askeri yetkililer, saldırıda bazı yerlerin isabet aldığını teyit etti. Bir İsrail ordusu sözcüsü ülkenin orta kesimlerinde ve güneydeki diğer yerlerde birkaç isabetin kayıtlara geçtiğini söyledi. İsrailli acil yardım ekipleri henüz bir ağır yaralanma ihbarı almadıklarını, iki kişinin şarapnelle hafif yaralandığını bildirdi.

İran Devrim Muhafızları (IRGC) ise ilk kez sesten hızlı füzelerin fırlatıldığını ve % 90 oranında isabet sağlandığını iddia etti. IRGC kaynakları resmi medyaya yaptıkları açıklamada, saldırıda İsrail’e ait üç askeri üssün hedeflendiğini belirtti.

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Haggari saldırının “ciddi” olduğunu ve ülkenin yüksek alarm düzeyinde kalmaya devam edeceğini vurguladı.

Haggari, “Bu saldırının sonuçları olacak. Planlarımız var ve karar verdiğimiz yer ve zamanda uygulayacağız” diye konuştu.

IRGC ise İsrail’in misillemede bulunması halinde Tahran’ın karşılığının “daha yıkıcı ve harap edici” olacağını belirtti.

Öte yandan İsrail polisi, iki silahlı saldırganın Tel Aviv'de bir hafif raylı trene ateş açması sonucu en az altı kişinin öldüğünü ve 12 kişinin de yaralandığını açıkladı. Polis, saldırıyı bir terör eylemi olarak nitelendirdi ve silahlı kişilerin olay yerinde "etkisiz hale getirildiğini" duyurdu.

Lübnan'da sıcak çatışma

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), hafta başında Lübnan'da 'sınırlı' kara operasyonunu başlatmasının ardından bir İsrailli askerin öldüğünü duyurdu.

Ordudan çarşamba günü yapılan açıklamada, Egoz Komando Birimi'nde tim komutanı 22 yaşındaki Yüzbaşı Eitan Itzhak Oster'in hayatını kaybettiğini açıkladı.

Oster'in Lübnan'ın güneyindeki bir köyde Hizbullah güçleriyle çatışma sırasında öldüğü belirtildi.Daha sonra 8 İsrailli askerin öldürüldüğü açıklandı. 

Hava saldırısı

3 Ekim Perşembe günü ise İsrail'in Beyrut'un merkezindeki Başura bölgesine düzenlediği hava saldırısında beş kişinin öldüğü açıklandı.

Saldırıda hedef alınan çok katlı binada, Hizbullah bağlantılı bir sağlık merkezi bulunuyordu. Bina, Lübnan Parlamentosu ve BM'nin bölge merkezine metrelerle ölçülebilecek uzaklıktaydı.

Böylece İsrail ilk kez, başkent Beyrut'un merkezini vurmuş oldu. Kentin güneyindeki Dahiye bölgesinde de saldırılar olduğu belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 46 kişinin öldüğünü, 85 kişinin de yaralandığını duyurdu.

(BBC Türkçe, Euronews, AFP)

Kategoriler

Güncel