İsrail'in Lübnan'a yönelik yeni saldırısı ikinci gününde

İsrail ordusu, Cuma günü Hizbullah'ın Beyrut'un güney banliyölerindeki merkez karargahını hedef aldığını açıkladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar örgütün lideri Nasrallah'ın hayatta olduğunu bildiriyordu. İlerleyen saatlerde Nasrallah'dan haber alınamadığı bilgisi ajanslara yansıdı. Saldırı Cumartesi sabahı da sürdü.

Haber ajansı Axios, bir İsrail kaynağına dayanarak Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın saldırının hedefi olduğunu ve İsrail ordusunun vurulup vurulmadığını kontrol ettiğini söyledi.

Hizbullah'a yakın bir kaynak Cuma akşamı Reuters'a Nasrallah'ın hayatta olduğunu söylerken, İran'ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah'ın güvende olduğunu bildirdi. Üst düzey bir İranlı güvenlik yetkilisi Reuters'a Tahran'ın durumunu kontrol ettiğini söyledi.

Saldırılar  Cumartesi  sabahı da sürdü. Nasrallah'a ulaşılamadığını bildiren kaynaklar da var. 

İran destekli Hizbullah'ın el-Manar televizyonu,  saldırılarda dört binanın yıkıldığını ve çok sayıda can kaybı olduğunu bildirdi.

TV istasyonunun muhabiri, saldırının birkaç büyük krater bıraktığını ve çevredeki birçok binaya zarar verdiğini söyledi.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın Beyrut'taki Dahiyeh'in merkezindeki konut binalarının altına gömülü olduğunu söylediği karargahına "kesin bir saldırı" gerçekleştirdiğini söyledi.

İsrail, son bir haftada Hizbullah'ın kontrolündeki Beyrut'un güney banliyöleri olan Dahiyeh'i dört kez vurdu ve en az üç kıdemli Hizbullah askeri komutanını öldürdü.

Ancak gazetecilere göre Cuma ve Cumartesi günkü saldırı çok daha güçlü oldu. 

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, Beyrut saldırısının İsrail'in küresel ateşkes çağrılarını umursamadığını gösterdiğini söylerken,  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıların ardından ABD gezisini yarıda kesti.

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışma bu hafta tırmandı ve İsrail hava saldırıları nedeniyle Lübnan'da 700'den fazla kişi hayatını kaybetti. Lübnan ölenler arasında çocuklar ve siviller bulunduğunu bildirdi. 

Lübnan'da bu hafta yaşanan saldırılar sonucu yaklaşık 100 bin kişi yerinden edildi, ülkede çatışmalardan dolayı yerinden edilen insan sayısı ise 200 bini aştı.

(Reuters)

Kategoriler

Güncel