Hizbullah, örgüt lideri Nasrallah'ın İsrail saldırısında öldüğünü doğruladı

İsrail ordusu, Cuma günü Hizbullah'ın Beyrut'un güney banliyölerindeki merkez karargahını hedef aldığını açıkladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar örgütün lideri Nasrallah'ın hayatta olduğunu bildiriyordu. İlerleyen saatlerde Nasrallah'dan haber alınamadığı bilgisi ajanslara yansıdı. Son olarak Hizbullah, Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı.

Haber ajansı Axios, dün (Cuma) bir İsrail kaynağına dayanarak Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın saldırının hedefi olduğunu ve İsrail ordusunun vurulup vurulmadığını kontrol ettiğini söyledi.

Hizbullah'a yakın bir kaynak Cuma akşamı Reuters'a Nasrallah'ın hayatta olduğunu söylerken, İran'ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah'ın güvende olduğunu bildirdi. 

Saldırılar Cumartesi  sabahı da sürdü. Bu saatlerde Nasrallah'a ulaşılamadığını bildiren kaynaklar oldu. 

Cumartesi günü öğle saatlerinde İsrail Nasrallah'ın öldüğünü duyurdu, birkaç saat sonra Hizbullah Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. 

Hizbullah'ın yazılı açıklamasına, "Seyid Hasan Nasrallah, Hizbullah'ın Genel Sekreteri, 30 yıl dolayında önderlik ettiği büyük, ölümsüz şehit yoldaşlarına katıldı" denildi.

İsrail Ordusu'nun X hesabından yapılan açıklamada da "Hasan Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek" denildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı General Herzi Halevi de, bir video yayımlayıp "Mesaj çok net. İsrail vatandaşlarını tehdit eden herkesi nasıl etkisiz hale getireceğimizi biliyoruz. Kuzeyde, güneyde ve daha uzaklarda" dedi.

Hizbullah bildirisinde , "Gazze ve Filistin'i desteklemek ve Lübnan ile kararlı ve onurlu halkını savunmak için" İsrail'e karşı mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Nasrallah'ın nasıl öldürüldüğünü açıklanmadı.

İsrail, üst düzey Hizbullah lideri Ali Karaki ve diğer komutanların da öldürüldüğünü söyledi.

Hizbullah'ın El-Manar TV'si, Nasrallah'ın ölümünün duyurulmasının ardından Kuran ayetleri yayınlamaya başladı.

İran destekli Hizbullah'ın el-Manar televizyonu,  Cuma günü geçtiği haberde saldırılarda en az dört binanın yıkıldığını ve çok sayıda can kaybı olduğunu bildirdi.

TV istasyonunun muhabiri, saldırının birkaç büyük krater bıraktığını ve çevredeki birçok binaya zarar verdiğini söyledi.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın Beyrut'taki Dahiyeh'in merkezindeki konut binalarının altına gömülü olduğunu söylediği karargahına "kesin bir saldırı" gerçekleştirdiğini sölmeşiti.

İsrail, son bir haftada Hizbullah'ın kontrolündeki Beyrut'un güney banliyöleri olan Dahiyeh'i dört kez vurdu ve en az üç kıdemli Hizbullah askeri komutanını öldürdü.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, Beyrut saldırısının İsrail'in küresel ateşkes çağrılarını umursamadığını gösterdiğini söylerken,  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıların ardından ABD gezisini yarıda kesti.

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışma bu hafta tırmandı ve İsrail hava saldırıları nedeniyle Lübnan'da 700'den fazla kişi hayatını kaybetti. Lübnan ölenler arasında çocuklar ve siviller bulunduğunu bildirdi. 

Lübnan'da bu hafta yaşanan saldırılar sonucu yaklaşık 100 bin kişi yerinden edildi, ülkede çatışmalardan dolayı yerinden edilen insan sayısı ise 200 bini aştı.

Öte yandan, Hizbullah'ın destekçisi İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Nasrallah'ın öldürüldüğünü duyurmasından sonraki ilk açıklamasında Nasrallah'tan bahsetmedi.

Resmi sitede yapılan yazılı açıklamada ilk olarak "savunmasız Lübnan halkının" öldürülmesi kınandı ve bunun İsrailli liderlerin politikalarının" ne kadar basiretsiz ve aptalca olduğunu kanıtladığı" savunuldu.

Hamaney "İsrailli haydutlar Hizbullah'ın Lübnan'daki önemli bir hasar veremeyecek kadar küçük oldukların biliyor olmalı" dedi ve "Bölgedeki tüm Direniş güçleri Hizbullah'a destek olmalı ve yanında yer almalı" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Hizbullah karargahını vurmasından önce Beyrut'un güneyinde yaşayanlara tahliye talimatı vermesi üzerine binlerce kişi başkentin başlıca merkezlerinde geceyi sokaklarda geçirdi.

Nasrallah 1992 yılında, 32 yaşındayken, selefi Abbas el-Musavi'nin bir İsrail helikopteri tarafından öldürülmesinin ardından Hizbullah genel sekreterliğine seçilmişti.

(Reuters, BBC Türkçe, AFP)

Kategoriler

Güncel