Erdoğan ve Paşinyan New York'ta görüştü. Gündem: Normalleşme süreci, Ermenistan-Azerbaycan barış anlaşması çalışmaları

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Genel Kurulu'nun 79. oturumuna katılmak üzere New York'a çalışma ziyaretinde bulunuyor. Erdoğan ve Paşinyan Salı günü biraraya geldi. Görüşmede normalleşme süreci ve Ermenistan-Azerbaycan barış anlaşması çabaları ele alındı.

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  New York'taki BM Genel Kurulu'nun 79. oturumunun çalışmalarına katılıyor.  

İki lider 24 Eylül Salı günü New York'ta Türk Evi'nde biraraya geldi.

Türkiye resmi makamlarından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Görüşmede Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış süreçleri ele alındı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanmasını ve yeni dönemde iki ülke arasında sağlam bir dostluğun tesis edilmesini desteklediğini, bunu kolaylaştırmak için gayretlerin devam ettiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Ermenistan arasında ön koşulsuz normalleşme yolunda önemli bir mesafe alındığını, diyalog sürecinin devamına yönelik samimi desteklerini belirtti."

Ermenistan medyasına yansıyan haberlere göre muhataplar, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşme süreci çerçevesinde atılan adımlara ve mevcut anlaşmalara ayrıntılı bir şekilde değindi.

Çözüm sürecini ön koşulsuz sürdürme ve ilişkilere yeni bir ivme kazandırma isteği vurgulandı. Taraflar ayrıca bölgesel konulara da değindi.

Söz konusu haberlere göre Paşinyan, Erdoğan'a Ermenistan-Azerbaycan çözüm sürecinin mevcut durumunu aktardı, Ermenistan'ın çözüme ilişkin anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu ifade etti ve Ermenistan hükümetinin "Barış Kavşağı" girişimi hakkında bilgi verdi.

Paşinyan'a Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Başbakanlık Sözcüsü Nazeli Bağdasaryan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Gostanyan eşlik etti.

Erdoğan'a Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın eşlik etti. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Erdoğan, görüşmede Paşinyan'a kendi yazdığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabını hediye etti.

Bu arada görüşme öncesinde Erdoğan BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Azerbaycan-Ermenistan ve Ermenistan-Türkiye temaslarına da değindi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecini desteklediklerini aktaran ve çalışmaların en kısa sürede müjdeli haberlerle neticelenmesini temenni eden Erdoğan, Türkiye-Ermenistan kulvarında da karşılıklı olumlu adımların atıldığını vurguladı.

Erdoğan Azerbaycan-Ermenistan barış sürecinde kaydedilebilecek gelişmelerin, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine de olumlu yansıyacağını söyledi.

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan ise, BM Genel Kurulu oturumu aralarında (Güney) Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulu ile bir araya geldi.

Muhataplar, Ermenistan ile Kıbrıs arasındaki dostane ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştiğini vurgulayarak, tüm alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Nikol Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış sürecine değinerek, Ermeni tarafının barış gündemine olan bağlılığını vurguladı. Paşinyan, barış anlaşması taslağının yüzde 80'i üzerinde mutabakata varıldığını ve Ermenistan'ın mutabık kalınan maddeler temelinde anlaşmayı imzalamaya ve daha fazla görüşmeye devam etmeye hazır olduğunu kaydetti.

(Ajanslar, AA, Ermenistan Kamu Radyosu)


Kategoriler

Güncel