İran destekli Lübnanlı örgüt Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu en az 12 kişi öldü, 2.800 yaralandı. Hizbullah saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. Salı günkü olaydan bir gün sonra Lübnan'ın güneyi ile Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın karargahında iletişim için kullanılan el telsizleri patladı. İkinci dalga saldırılarda 14 kişi hayatını kaybetti. İlerleyen saatlerde toplam can kaybının 37'yi bulduğu açıklandı.
Hizbullah kaynakları salı günkü saldırıda örgüt lideri Hasan Nasrallah'ın yaralı olmadığını bildirdi.
AFP haber ajansı, olayda bir milletvekilinin oğlunun öldüğünü bildirdi. Reuters bu milletvekilinin Lübnan parlamentosuna Hizbullah destekçilerinin oyları ile girdiğini bildirdi.
Patlamaların bir kısmı Beyrut’ta örgütün güçlü olduğu güney mahallelerinde yaşandı.
Lübnan devlet kanalı, çağrı cihazlarının "ileri teknoloji kullanılarak" patlatıldığını aktardı.
Güvenlik kaynakları, cihazların son birkaç ay içinde alındığına dikkat çekti.
BBC güvenlik muhabiri Frank Gardner bu cihazların güvenlik amacıyla örgüt tarafından tercih edildiğine işaret etti.
Salı günkü saldırıda yaralananlar arasında Hizbullah organizasyonunda bulunan tıp çalışanları da bulunuyor.
İran medyasında, İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Amani'nin de yaralılar arasında olduğu bildirildi.
Çağrı cihazı olarak anılan iletişim araçları, sesli mesaj veya sms alma özelliklerine sahip olabiliyor.
Ölenler arasında örgüte mensup bir kişinin 10 yaşındaki kızı da bulunuyordu.
İran devlet televizyonu, Tahran'ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Amani'nin patlamalardan birinde "yüzeysel" yaralar aldığını bildirdi.
BBC Arapça Servisi’ne konuşan Beyrut’ta göz cerrahı olan Profesör Elias Warrak, Salı günü yaşananları kabus olarak tanımladı.Warrak, bir günde, 25 yıllık kariyerindekinden daha fazla göz alma ameliyatı yaptığını söyledi:
“Çok zor bir durumdu. Bazı yaralılar daha genç yaşta, 20’lerindeydi. Bazılarının iki gözünü almak zorunda kaldım”
Warrak, müdahale ettiği hastaların yüzde 65'inin en az bir gözünü kaybettiğini söyledi.
Bir gün sonra telsizler patlatıldı
Olaydan bir gün sonra Lübnan'ın güneyi ile Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın karargahında iletişim için kullanılan el telsizleri patladı.
Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu bazı ev ve araçlarda da yangın çıktı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, patlamalardan birinin Salı günkü çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölen 4 Hizbullah üyesinin Beyrut’taki cenaze töreni sırasında yaşandığı görülüyor.
Lübnan Sağlık Bakanlığı, son saldırılarda 14 kişinin öldüğünü ve 450'den fazla kişinin yaralandığını söyledi ve hedef alınan cihazları telsiz olarak tanımladı.
Can kaybı sayısı ilerleyen saatlerde arttı. İki günlük saldırılarda toplam 37 kişi hayatını kaybetti.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Hizbullah'a yakın bir kaynak, çağrı cihazlarının "yakın zamanda ithal edildiğini" ve "kaynağında sabote edilmiş" gibi göründüğünü söyledi.
The New York Times, çağrı cihazlarının Tayvanlı üretici Gold Apollo'dan sipariş edildiğini bildirdi. Bu haberin ardından, söz konusu ürünlerin Macar ortakları BAC Consulting KFT tarafından üretildiğini açıkladı.
Budapeşte'deki bir hükümet sözcüsü ise, şirketin "Macaristan'da üretim veya operasyon sahası olmayan bir ticaret aracısı" olduğunu söyledi.
Bu arada İsrail, Lübnan'ın güneyini hedef alan kapsamlı hava saldırıları gerçekleştirdi. Ordu, Hizbullah'ın roketatar mevzileri ve silah depolarının da aralarında olduğu 100'den fazla hedefin vurulduğunu duyurdu.
(Ajanslar, BBC Türkçe, AFP)