Fransa Ermenistan'a desteğini yineledi

Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné Ermenistan’ı ziyaret etti.

Séjourné, 16 Eylül Pazartesi günü Yerevan'a ulaştı ve burada Başbakan Nikol Paşinyan ve Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile bir araya geldi.

Bakan ziyaretinden önce, Yunanistan ve Moldova’yı da ziyaret etme niyetini duyuran bir video yayınladı. Fransız bakan Ermenistan ve Moldova’nın AB yanlısı bir yol seçen ülkeler olarak ‘kabul edilemez istikrarsızlık ve baskı girişimleriyle’ karşı karşıya olduğunu söyledi.

‘Ermenistan ile güçlü bir iş birliğimiz var ve bunu daha da güçlendiriyoruz’ diyen  Séjourné, Fransa’nın Ermenistan’ın ‘istikrarını sağlamak’ için stratejik altyapısının geliştirilmesini desteklediğini ekledi.

Paşinyan ile görüşmesinin ardından Séjourné, ekonomik ve güvenlik iş birliklerini derinleştirmeyi görüştüklerini ve Fransa’nın Ermenistan-AB bağlarının geliştirilmesini desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

Ermenistanlı mevkidaşı Mirzoyan ile ortak bir basın toplantısında da konuşan Séjourné, ikili ortaklığın ‘tüm sektörlerde’ derinleştiğini söyledi.

Séjourné,  Ermenistan'ın ‘bütünlüğünü, topraklarını ve halkını savunabilmesi gerektiğini’ belirtti.

Fransız Bakan  'Rusya'nın bariz düşmanlığı ve baskı girişimlerine' rağmen Ermenistan'ın demokrasiye giden yolundan övgüyle bahsetti.

Cuma günü, Séjourné'nin ziyaretinden önce, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overchuk Ermenistan'ı ziyaret etti.

Overchuk, ziyareti sırasında Rusya'nın Ermenistan ve Azerbaycan'ın bölgesel iletişim engellerini kaldırmalarına yardımcı olmaya hazır olduğunu yineledi ve bunun 9 Kasım 2020 tarihli anlaşmalar çerçevesinde mümkün olduğunu ekledi.

Kategoriler

Güncel