Artvin'de orman kesimine karşı çıkan köylülere silahlı saldırı: Şirket projeden çekildi

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü’deki Cankurtaran mevkiinde “Konaklamalı Mesire Alanı Projesi” kapsamında iş makineleri ormanlık alana girdi. Köylüler, ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek iş makinelerine engel olmaya çalışınca projeyi yürüten şirketle bağlantılı olduğu iddia edilen bir kişi köylülere silahla saldırdı. Bir kişinin hayatını kaybettiği olaydan sonra iki kişi gözaltına alındı, saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen M. Ustabaş tutuklandı.

Saldırıda üç kişi yaralandı. Ağır yaralanan Reşit Kibar, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Hopa’dan gazeteci Atakan Aslıbay'dan gelen bilgilere göre proje kapsamında orman ihalesini alan Muhammet Ustabaş, 3 Eylül sabahı ağaç kesimi yapmak için iş makineleriyle ormana gitti. Köylüler de onu durdurmak için aynı alana gitti ve burada bir arbede yaşandı. Söz konusu kişi, arbede sırasında ilk olarak havaya ateş etti. Sonra biraz uzaklaşınca bu kez, köylülerin üzerine doğru hedef alarak ateş etti. O sırada da üç kişi yaralandı. Yaralananlardan Reşit Kibar hayatını kaybetti. Köylülerin aktarımına göre, silahı ateşleyen Muhammet Ustabaş olaydan sonra jandarmanın yanından koşarak uzaklaştı.

Ağaçların kesilmesine karşı çıkan ve kendisi de 7 Temmuz’da gözaltına alınan köylülerden Dursun Ali Koyuncu, saldırıya giden süreci şöyle anlattı:

“Hopa Karakolu’na gittik. Muhtarımızı bile tehdit ettiler.  Suç duyurusunda bulunduk. İnsan gibi dilekçe verdik. Tam 10 tane dilekçe verdik. Yaza yaza elimiz yoruldu. Parayla adam tuttular dedik. İsim verdik: Taylan Güven, Muhammet Ustabaş dedik. Bir tane işlem yapmadılar. Bugün, o makine olay yerine jandarma güvenliği olmadan nasıl geliyor?  Kaymakamlık nasıl jandarma koruması olmadan gönderiyor?"
“Valiliğe suç duyurusunda bulunuyoruz, CİMER’e yazıyoruz; takipsizlik kararı veriliyor. Savcının kendisine söyledim ben. Savcı bana ‘Sen kimsin?' diyor.”
Olayın ardından Artvin Valiliği saldırıya ilişkin 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Muhammet Ustabaş ile olayda kullanılan ruhsatlı tabancanın sahibi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Fikret M. jandarmadaki işlemlerinin ardından Borçka Adliyesi’ne sevk edildi.

Ustabaş, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanırken, Fikret M. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yaşananların ardından Artvin Hopa’da ve Ankara’da yurttaşlar yaşamını yitiren Reşit Kibar için sokağa çıktı. Artvin’de basın açıklaması sonrası Hopa Batum uluslararası karayolu trafiğe kapatıldı.

Saldırıda hayatını kaybeden Reşit Kibar,  4 Eylül’de son yolculuğuna uğurlandı.

Reşit Kibar'ın cenazesi Hopa Merkez Camii'nde kılınan namazının ardından Çifteköprü Köyü'nde defnedildi. Cenaze törenine Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, Hopa Belediye Baskani Utku Cihan, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri, ailesi ve sevenleri katıldı. 

Cenaze töreninde konuşma yapan Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi Kamil Ustabaş, Reşit Kibar’ın doğasını savunurken katledildiğini belirterek şunları kaydetti:

“Reşit’i bu topraklar iyi tanır. Reşit’i cesurluğuyla, atılganlığıyla bilirdik. Reşit kendi yaşam alanına, Cankurtaran’a saldırı olduğunu duyduğunda ‘Bir ağaç yaşamı, bir insan yaşamıdır’ diyerek orman katliamına dur demek için oradaydı. Bu memleketin çeteleri, yolsuzları, orada yaşamını savunan, ağacını savunan köylülerin üzerine ateş etti. Reşit’i kaybettik.”  

Törende Reşit Kibar’ın köyü Çiftepınar’dan Cavit Altınkaya da bir konuşma yaptı.

“Cankurtaran’ın değerli madeni var. Bunu biz biliyoruz. Çıkın ortaya. Yunus Merttürk'e destek verenler, katiller, çıkın. Çıkın da karşımıza gelin” diyen Altınkaya, Reşit Kibar’ın Cankurtaran için verdiği mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Hopa’da gazetecilik yapan Atakan Asılbay Muhammet Ustabaş’ın, köyde Yunus Merttürk'ün adamı olarak bilindiğini aktarmıştı.
Saldırının ardından Merttürk’ün sahibi olduğu  belirtilen Yapısoy Beton, projeden çekildiğini açıkladı.

(Ajanslar, bianet, BirGün, ANKA)

Kategoriler

Güncel