Azerbaycan'da parlamento seçimlerine düşük katılım

Azerbaycan'da 1 Eylül Pazar günü yeni parlamento için erken genel seçime gidildi. Katılımın düşük olduğu belirtiliyor. AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) misyonu seçimlerin temel özgürlüklerin ve medyanın kısıtlandığı koşullarda yapıldığını duyurdu.

İlk sonuçlara göre yeni parlamentonun 120 üyesinin ismi biliniyor ve bunların 68'i iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'nin temsilcisi. Beş seçim bölgesinin sonuçları hâlâ sayılıyor. Bölgelerin sonuçlarını sunmak için iki günleri var.

Merkezi Seçim Komisyonu'na (MSK) göre, Pazar günkü olağanüstü parlamento seçimlerinde 125 parlamento sandalyesi için yaklaşık 1000 aday yarıştı.

AGİT Seçim Gözlem Misyonu'nun  seçimlerin temel özgürlüklerin ve medyanın kısıtlandığı koşullarda yapıldığını duyurdu.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu seçim gözlem heyeti başkanı Ditmir Bushati, seçimlerde "gerçek bir siyasi çoğulculuğun bulunmadığını" ve seçimlere katılmak isteyen çok sayıda adayın "ciddi engellerle" karşılaştığını söyledi. 

AGİT Seçim Gözlem Misyonu, seçim raporunda, 1 Eylül'deki erken parlamento seçimlerinde seçmenlere "gerçek siyasi alternatifler" sunulmadığını belirtti. 

Merkez Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre seçmen katılımı yüzde 37,27 oldu. Yani ülke genelindeki yaklaşık 7 milyon seçmenden sadece 2,2 milyonu sandık başına gitti ve 5 milyon kişi bir anlamda seçimi boykot etti.

Seçim sırasında çeşitli seçim bölgelerinin çeşitli sandıklarında gözlem yapan BBC muhabirleri, bazı seçim bölgelerinde sabah saat 10.00'a kadar tek bir seçmenin sandık başına yaklaşmadığını bildirdi.

Ülkede daha önce yapılan seçimleri takip eden BBC muhabirleri, bu yılki seçimlerde dikkat çeken asıl noktanın katılımın "çok düşük" olması olduğunu vurguluyor.

2020 parlamento seçimlerinde seçmen katılımı yüzde 47,81 düzeyindeydi. 

Milli Meclis'in yeni oluşumunda iktidar partisini 6. kez temsil edecek olan Malahat İbrahimgizi, BBC'ye "Seçmen katılımının zayıf olacağının baştan beri bilindiğini" söyledi.

"Bunun olacağını önceden biliyorduk. Azerbaycan'ın yerel araştırmacıları ve ben, erken seçimin yaz sezonuna denk gelmesi nedeniyle seçim hareketliliğinin düşük olacağını biliyorduk. Çünkü yaz, bugün pazar. Okullar 15'inde açılacak. Oy veren nüfusun büyük kısmı ya yurt dışında ya da Azerbaycan'ın diğer bölgelerindeydi" dedi.

Azerbaycan'ın 2023'te düzenlediği saldırıyla kontrol altına aldığı ve bölgedeki 100 bin Ermeni'nin Ermenistan'a  sığınmak zorunda kaldığı Dağlık Karabağ'da da sandıklar kuruldu. 

Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin 11-22 Kasım'da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na (COP 29) ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla "Meclisi feshetmesi ve kasımda yapılması planlanan genel seçimlerin iki ay öne alınması" için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e başvuruda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Milli Meclisi feshederek genel seçimlerin 1 Eylül'de yapılması kararı almıştı.

(BBC Azerbaycanca, AA)

Kategoriler

Güncel