İsrail'de Netanyahu'ya tepkiler artıyor: Bir günlük genel grev yapıldı

İsrail'de hükümetin Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamaması nedeniyle, ülkenin en büyük sendikalarından Histadrut'un çağrısıyla 1 Eylül Pazartesi günü bir günlük genel greve gidildi.

Grev iş yerlerini, okulları ve ulaşım sektörünü etkiledi.

Hükümet "siyasi" olduğu gerekçesiyle grevi iptali için mahkemeye başvurmuştu.

Rehine Aileleri Forumu,  ülkenin en işlek yollarından bazılarını trafiğe kapattı.

İsrail'in ana hava ulaşım merkezi olan Ben Gurion Havaalanı'ndaki bazı hizmetler askıya alındı, ancak gelen uçuşlar yapılabildi.

Birçok bölgedeki otobüs ve hafif raylı sistem hizmetleri çalışmadı veya kısmen çalıştı.

İsrail'in ana ticari limanı Hayfa'daki işçiler de greve katıldı.

Hastaneler  kısmen çalışmadı ve bankalar çalışmadı ancak birçok özel sektör işletmesi açıktı. Yine de işverenler çalışanların greve katılmasına izin verdiler ve bu nedenle birçok hizmet aksadı.

Hamas’ın elindeki altı rehinenin daha cesedine ulaşılmasının ardından İsrail’de dün  gece de (Pazar) on binlerce kişi sokaklardaydı.

Başta Tel Aviv ve Kudüs olmak üzere büyük kentlerde protesto gösterileri düzenlendi.

Göstericiler, hükümete, rehineleri geri getirmek için bir an önce anlaşma sağlaması çağrısı yaptı.

Histadrut Başkanı Arnon Bar David, "Sarsılması gerekenleri ancak bizim müdahalemizin sarsabileceği sonucuna vardım. Anlaşma sağlamak zorundayız. Anlaşma her şeyden önemli" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, altı rehinenin daha cesedine ulaşılmasının ardından İsrail'de gündemi saran protestolara, rehine ailelerinin ve ABD yönetiminin çağrılarına rağmen ateşkes taleplerini geri çevirdi. Netanyahu, ateşkesin ''Altı rehinenin öldürülmesinin ardından taviz vermemiz, Hamas'a 'daha çok rehine öldürürseniz daha çok taviz alırsınız” mesajı vermek anlamına geleceğini söyledi.

(Ajanslar, Reuters, BBC)

Kategoriler

Güncel