Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan Lavrov'a yanıt

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Yerevan yönetimini suçlayan açıklamalarına yanıt verdi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ani Badalyan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, Ermenistan’ın Sünik bölgesi üzerinden iletişim engelini kaldırma anlaşmasını sabote ettiği yönündeki açıklamasına yanıt verdi. 

Badalyan şöyle konuştu:

"Rusya Dışişleri Bakanı’nın açıklaması sadece üzüntüye yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda Rusya Federasyonu’nun Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine yapıcı katılımını da sorguluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı’nın, Ermenistan’ın açık belgeler dışında hiçbir anlaşmanın parçası olmadığını, dolayısıyla bunları sabote edemeyeceğinin bilincinde olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca, Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti’nin sunduğu 'Barış Kavşağı' projesinin, uluslararası camiada zaten geniş çapta tanındığını, Rusya Federasyonu temsilcilerine de defalarca sunulduğunu vurgulamanın gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Bu çerçevede bölgesel iletişimin açılmasının, kelimenin tam anlamıyla her an mümkün olduğunu bir kez daha teyit ediyoruz.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndaki meslektaşlara, bu projeyi ve Güney Kafkasya’da barışı sağlama çabalarını taraflı açıklamalarla sabote etmemeleri çağrısında bulunuyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Pazartesi günü Ermenistan liderliğini bölgede transit rotaları açma anlaşmasını "sabote etmekle" suçladı.

Lavrov'un açıklamaları Rusya'nın Birinci Kanalında yayınlanan daha kapsamlı bir röportajın parçasıydı, ancak Ermenistan medyası, Rusya Dışişleri Bakanlığı sitesinde yalnızca Ermenistan ile ilgili kısmın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazartesi günü Azerbaycan'a yaptığı ziyaretle aynı zamana denk gelecek şekilde  yayınlanmasına dikkat çekiyor.

Lavrov , "Barış anlaşmasının en kısa sürede sonuçlandırılmasından ve iletişim yollarının [transit rotalarının] açılmasından yanayız" dedi ve şöyle devam etti: 

"Ne yazık ki, Ermenistan'ın  Sünik bölgesinden geçen transit rotaları söz konusu olduğunda Başbakan Nikol Paşinyan tarafından imzalanan anlaşmayı sabote eden Ermeni liderliğidir. Böyle bir pozisyonu anlamak zor. Üçlü belgeler çerçevesinde atılan temelin tamamen geçerli olduğundan eminim" dedi ve  9 Kasım 2020 tarihli anlaşmaya atıfta bulundu.

Rusya'nın arabuluculuğundaki anlaşma 2020 Eylül ayında yaşanan Ermenistan-Azerbaycan arasındaki  44 günlük savaşı bitirmişti. 

Kategoriler

Güncel