Putin Aliyev ile görüştü: "Ermenistan ile sınırın belirlenmesine katkıda bulunabiliriz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Putin'i konutunda ağırladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret kapsamında Azerbaycan’a gitti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk olarak Zagulba Cumhurbaşkanlığı konutunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva ile gayriresmi bir görüşme gerçekleştirdi.

Putin’in ziyaretinde Rusya ve Azerbaycan arasındaki stratejik ortaklık ve ittifak ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konularının yanı sıra, bölgesel sorunların da ele alınması öngörülüyor.

Putin, temasları sırasında yaptığı açıklamada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmelerin sonuçlarını bildirmek için Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile iletişime geçeceğini söyledi.

Putin, "Elbette Azerbaycan ziyaretimden sonra Başbakan Paşinyan ile iletişime geçip görüşmelerimizin sonuçlarını ona bildireceğim" dedi.

Putin, Rusya'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış antlaşmasının imzalanmasına ve sınır çizgisinin belirlenmesine katkıda bulunmak için bir şeyler yapmaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış antlaşmasının imzalanması, sınırın belirlenmesi için bir şeyler yapabilirsek, lojistik ve ticari alanındaki engelleri kaldırabilirsek, bundan çok mutlu oluruz" diye konuştu.

Putin, "Sınırın belirlenmesi ve çizilmesini kolaylaştırmaya da hazırız, kastetiğim Sovyetler Birliği döneminden ilgili belgelerimiz var" diye sözlerini tamamladı.

BBC Azerice servisine konuşan Siyasi yorumcu Alya Yagublu, ziyaretin hem Putin hem de İlham Aliyev açısından karşılıklı yarar sağladığına inanıyor.

Siyasi yorumcu BBC'ye, İlham Aliyev'e göre Putin'in Bakü ziyaretinin, Ermenistan ile müzakere edilen barış anlaşmasına ilişkin "Batılı ülkelerin baskısından korunmaya destek" olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

"Putin, Azerbaycan'a gelerek Güney Kafkasya'dan çekilme niyetinde olmadığını, Batılı ülkelerin bu bölgede söz sahibi olma girişimlerine karşı çıkacağını göstermiş oluyor. Bu aynı zamanda İlham Aliyev'in de çıkarınadır"

Güney Kafkasya araştırmacısı Shujaat Ahmadzadeh'e göre ise, "Rusya Azerbaycan için bir yükümlülüktür ve Rusya ile ilişkilerin bozulması onun için ölümcül sonuçlara yol açabilir."

Yorrumcu şu değerlendirmeyi yaptı: "...Genellikle Rusya'nın büyük, Azerbaycan'ın küçük bir ülke olduğu ve Azerbaycan'ın Rusya ne derse yapması gerektiği yönünde bir görüşümüz vardı. Ancak Ukrayna savaşı sonrasında gördük ki, ne kadar küçük bir ülke olursa olsun Azerbaycan, Rusya'nın boşluğundan veya önceliklerindeki değişiklikten yararlanarak stratejik sonuçlar elde edebildi."

Yorumcu, Putin'in Güney Kafkasya'daki üç ülkeden Azerbaycan'ı ziyaret etmesinin tesadüf olmadığını, çünkü diğer iki cumhuriyete yaptığı ziyaretlerin "bir dereceye kadar sorunlu" olduğunu ve yalnızca Azerbaycan'ın belirli bir dereceye kadar istikrarlı ilişkiler sürdürmeyi başardığını düşünüyor

(Ajanslar, BBC Azerbaycanca)

Kategoriler

Güncel