Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Can Atalay'ın vekilliğinin iadesi için TBMM'de genel görüşme yapılmadı

TBMM Genel Kurulu, TİP'ten Hatay milletvekili seçildikten sonra vekilliği düşürülen ve AYM kararına rağmen cezaevinde tutulan Gezi hükümlüsü Can Atalay'ın durumunu görüşmek için olağanüstü toplandı. Toplantıya Ahmet Şık'ın konuşmasının ardından iki kez ara verildi. Şık'ın ikinci konuşmasının ardından AKP'li Alpay Özalan, Ahmet Şık'a yumruk attı. Ahmet Şık'a saldırıda DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de yaralandı. Aradan sonra Meclis tekrar toplandı ancak muhalefetin girişimine rağmen Can Atalay'ın vekilliğinin iadesi için TBMM'de genel görüşme yapılmadı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Can Atalay için yapılan olağanüstü toplantı saat 14.00'te başladı. Oturumu ilk başta TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ yönetti.

Genel Kurul'da genel görüşme önergesinin okunmasının ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kesinleşmiş mahkeme hükmünün okunmasıyla Atalay'ın milletvekilliğinin düştüğü oturumu Bozdağ'ın yönettiğini  hatırlatarak, usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine Bozdağ, usul tartışması açtı.


DEVA Partili İdris Şahin'den sonra konuşan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, kürsüye çıktı ve AKP sıralarına dönerek "Sözü hiç uzatmayacağım. Sizde hiç utanma yok. Haysiyetiniz yok. O yüzden burada usulü konuşmaya da gerek yok." dedi.

Şık'ın sözlerine AKP'li vekillerin tepki göstermesi üzerine gerginlik çıktı ve oturuma 15 dakika ara verildi.

5 dakika sonra Ahmet Şık tekrar kürsüye gelerek konuşmasına devam etti.

AKP sıralarına seslenmeye devam eden Şık, şöyle konuştu:

"Burada usulü konuşmaya gerek yok. Kanunsuzluğun teamül haline geldiği ülkede size mevzuat anlatacak değilim. Din şarlatanlığınıza, göstermelik milliyetçiliğinize kanan, hırsızlığınızı, yolsuzluğunuzu, hukuksuzluğunuzu görmezden gelenlere makbul vatandaş olarak gören sizlerden en çok duyduğumuz sözcükler 'vatan haini', 'FETÖ'cü', 'katil' terörisit. Can Atalay'a teröist demeniz hiç şaşırtıcı değil. Herkes bilsin, bu ülkenin en büyük terör örgütü hanedanlık mafyasıyla devlete çöken bu sırada oturanlar, en büyük teröristler de buradakilerdir."

AKP milletvekilleri, sıralara vurarak Şık’ın konuşmasını kesti. Şık, “Hepinizin toplamının bu ülkeye faydası, bir Can Atalay kadar etmez” ifadesini kullandı. Bekir Bozdağ bir kez daha oturuma ara verdi.

Şık konuşmasına devam ederken AKP Milletvekili Alpay Özalan, kürsüye yürüyerek Şık’a yumruk attı. Özalan'ın saldırısı üzerine kavga çıktı. Oturuma ara verildi. Ahmet Şık'a saldırıda DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de yaralandı. Koçyiğit'in kaşı açıldı, Koçyiğit'e ilk müdahaleyi CHP’li Murat Emir yaptı. Meclis hastanesine kaldırılan Koçyiğit daha sonra tekrar Meclis'e döndü. 

Bekir Bozdağ, arayı 20 dakika daha uzattı. Üçüncü aranın, Bozdağ'ın siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantıda uzlaşı sağlanamaması nedeniyle verildiği öğrenildi.

Daha sonra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş görüşmeyi yönetti. 

Oylamada muhalefet partilerinin çabalarına rağmen Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'la ilgili kararına ilişkin genel görüşme yapılması için verilen önerge oy çokluğuyla reddedildi. 

Meclis çalışmalara 1 Ekim'de devam edecek.

TİP Milletvekili Ahmet Şık ve AKP’li Alpay Özalan'a ise kınama cezası verildi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etmişti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Bunun üzerine muhalefet partileri geçen hafta TBMM'nin 16 Ağustos'ta toplanması talebinde bulundu. TBMM Başkanı Kurtulmuş da partileri bu tarihte toplantıya çağırdı. Oturuma MHP katılmadı. 

Oturumun başlangıcı

Görüşmeye muhalefet partilerinin genel başkanları da katıldı. Ayağında  bir kırık oluşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM Genel Kurulu’na havalı yürüme botu giyerek katıldı. Görüşme öncesi konuşan Özel, "Basit bir ev kazası geçirdm, sağlık durumum gayet iyi" dedi.

Oylamanın tamamlanması ve toplanma yeter sayısına ulaşılmasının ardından AKP sıralarının dolduğu görüldü. AKP milletvekilleri TBMM Genel Kurul Salonu’na girerken muhalefet, “Neden saklanıyorsunuz?” tepkisini gösterdi. MHP milletvekilleri ise oturuma katılmadı.

Meclis Genel Kurulu’nda, CHP’nin başvurusu ile alınan olağanüstü toplantı kararı okundu. Olağanüstü toplantıda söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP’li Bekir Bozdağ’ın Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik kararı okuduğunu anımsattı. Koçyiğit, oturumun Bozdağ tarafından yürütülmesinin usule aykırı olduğunu kaydetti.

Usule aykırılık itirazı üzerine konuşmak için kürsüye çıkan DEVA Partisi Milletvekili İdris Şahin ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, “Meclis’in yapacağı bir şey yok” sözlerini eleştirdi. TBMM Genel Kurulu’nun Gülizar Biçer Karaca tarafından yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, “Üzerine yemin ettiğiniz Anayasa’ya aykırı davranacağını bildiği için Sayın Kurtulmuş, Meclis’i size yönettiriyor” diyerek Bekir Bozdağ’a seslendi. Şahin, Can Atalay’ın başkanlığının düşürülmesi ile halkın iradesinin yok sayıldığını söyledi.

Toplantı öncesi Can Atalay'ın oturuma katılacak tüm milletvekillerine yazdığı ve diğer TİP milletvekilleri tarafından kendilerine ulaştırılan mektup da TİP'in sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyu ile paylaşıldı.