İngiltere'de birçok kentte kalabalıklar aşırı-sağcılara karşı toplandı, göçmenlere destek verdi

İngiltere'de aşırı sağcıların göçmen karşıtı gösterilerinin ardından binlerce kişi ırkçılığı protesto etti.

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında bir dans atölyesine düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kız çocuğunun öldürülmesinin ardından ülkede başlayan "sığınmacı ve göçmen karşıtı" protestolar günlerdir devam ederken, polis, ülke genelinde çok sayıda noktada aşırı sağcı gösteriler bekliyordu.

Ancak bir haftadır devam eden aşırı sağcı şiddetinin ardından Çarşamba gecesi sokakları barışçıl ırkçılık karşıtı protestocular doldurdu.

Sığınmacı karşıtı gösteriler ülkeyi sarsarken, çok sayıda işyeri kepenk kapattı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer olayları "aşırı sağcı haydutluğu" olarak nitelendirdi ve şiddet olaylarına karışanların "yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalacağı" uyarısında bulundu.

Çarşamba gecesi Stand Up to Racism ve diğer gruplar, karşı gösteriler planladı ancak çoğu yerde herhangi bir muhalefetle karşılaşmadılar.

Londra, Bristol, Oxford, Liverpool ve Birmingham'da büyük, barışçıl kalabalıklar, internet gruplarının aşırı sağcı faaliyetlerin olası hedefleri olarak listelediği göçmenlik konusunda uzmanlaşmış ajansların ve hukuk firmalarının önünde toplandı.

Kalabalık "Mülteciler hoş geldiniz" ve "Londra ırkçılığa karşı" sloganları attı. Bazıları "Aşırı sağı durdurun," "Göç suç değildir" ve "Finchley faşizme karşı" yazılı pankartlar taşıdı.

Öte yandan  Southport saldırısının ardından Channel3Now isimli internet sitesinin haberleri v e sosyal medyadaki kışkırtıcı paylaşımlar da sorgulanıyor. BBC'ye göre sitenin, saldırının ardından tutuklanan 17 yaşındaki şüpheli için yanlış bir isim kullandığı haber, X sosyal medya platformunda defalarca paylaşıldı.

BBC'ye göre haberde, saldırganın geçen yıl İngiltere’ye botla gelen bir sığınmacı olduğuna dair yine yanlış bir iddia ortaya atıldı.

Bu haberin yanında bazı diğer kaynakların saldırganın Müslüman olduğunu iddia etmesi, İngiltere’de bazı camilerin ve Müslüman toplulukların da hedef aldığı şiddet gösterileriyle ilişkilendirildi.

Polis Perşembe günü, aşırı sağcıların şiddet eylemlerinde şimdiye kadar toplam 500'e yakın kişinin gözaltına alındığı, 149 kişiye suçlama yöneltildiğini açıkladı. Southport ve Liverpool'daki olaylara karışan üç kişiye de hapis cezası verildi.

Polis memuruna saldırmakla suçlanan 58 yaşındaki Derek Drummond üç yıl hapis cezası aldı. Declan Geiran'a şiddet içeren kargaşa ve kundaklamadan 30 ay, Liam Riley'e ise ırkçılık içeren şiddet suçundan 20 ay hapis cezası verildi.

İngiltere'nin güneybatısındaki Plymouth şehrinde şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle Perşembe günü 3 kişiye daha hapis cezası verildi.

45 yaşındaki Daniel McGuire, 29 yaşındaki Lucas Ormond Skeaping ve 51 yaşındaki Michael Williams 18 aydan başlayan hapis cezalarında çarptırıldı.

Bölge savcısı mahkeme dışında yaptığı açıklamada bunun "buzdağının görünen kısmı" olduğunu söyledi ve şiddet olaylarına karışan herkesin "hızlı bir şekilde cezalandırılacağını" ekledi.

Southampton kentinde 300 ila 400 ırkçılık karşıtı "Irkçılar evine", "Irkçılığın sokaklarımızda yeri yok" sloganları atmış,  Tamworth'te ise mültecilerin kaldığı bir otele aşırı sağcı bir grup saldırmıştı.

Öte yandan Başbakanlık ofisi aynı zamanda Liverpool kentindeki şiddetli ayaklanmaları gösteren bir videonun altına "iç savaş kaçınılmaz" yazan iş insanı ve X'in sahibi Elon Musk'ın yorumlarını eleştirdi.

Başbakanlık sözcüsü şiddet olaylarının küçük bir azınlıktan geldiğini söyledi ve başbakanın milyarderin hislerini paylaşmadığını belirtti.

Bazı milletvekilleri ise Avam Kamarası'nın yaz tatilinden geri çağrılmasını talep ediyor.

İşçi Partili Diane Abbott hükümetin "haftalarca şiddetin devam etmesini bekleyemeyeceğini" ve ülkede "kriz" yaşandığını söyledi.

Bıçaklı saldırı, yaz tatilindeki çocukların sosyalleşmesi için hizmet veren bir merkezde düzenlendi.

Southport'daki saldırıda hayatını kaybeden çocuklardan Alice Dasilva Aguiar'ın 9, Elsie Dot Stancombe'nin 7, Bebe King'in 6 yaşında olduğu açıklandı.

Saldırı sırasında çocuklar Taylor Swift temalı bir dans etkinliğindeydi.

Saldırıda 8 çocuk ve 2 yetişkin de yaralandı.

(Euronews, BBC Türkçe, ajanslar)

Kategoriler

Dünya