Ankara'da Batı ile Rusya arasında tutuklu takası

Ankara Batılı ülkeler ve Rusya arasında tutuklu takasına sahne oldu.

Cumhurbaşkanlığı, operasyonun Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) organizasyonunda Ankara'da gerçekleştiğini duyurdu. Açıklamaya göre 26 kişiyi içeren değiş tokuş, Soğuk Savaş'tan bu yana görülen en büyük takas oldu.

ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer uçak olmak üzere 7 uçak ile 26 kişi Türkiye'ye nakledildi.

Bir tarafta ABD, Almanya, Polonya, Norveç ve Slovenya, diğer tarafta da Rusya ve Belarus'un dahil olduğu takas kapsamında aralarında üç ABD vatandaşı da olan 20'den fazla tutuklunun serbest bırakıldığı açıklandı.

Rusya'nın serbest bıraktığı isimler arasında Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, ABD'li deniz piyadesi Paul Whelan ve Rus-Amerikan muhabir Alsu Kurmasheva'nın yanı sıra Rusya'da Ukrayna savaşını eleştirdiği için 25 yıl hapis cezasına çarptırılan muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı takas kapsamında "2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledildiğini" duyurdu.

Açıklamaya göre Almanya’da cezaevinde bulunan ve Alman yetkililer tarafından Rusya Dış İstihbarat Servisi (FSB) subayı olmakla suçlanan Vadim Krasikov da takas edilen kişiler arasında.

Tutsaklar yedi uçak ile Ankara'nın Esenboğa Havalimanı'na getirildikten sonra, burada gerekli sağlık ve güvenlik kontrolleri yapılıp takas edildi.

ABD Başkanı Biden, "Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Türkiye de dahil olmak üzere, bu sonuca ulaşmak için zorlu ve karmaşık müzakereler boyunca bizimle birlikte duran Müttefiklerimize minnettar olduğunu" söyledi.

IPI açıklama yapmıştı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) 25 Temmuz'da Evan Gershkovich için şu açıklamayı yapmıştı: 

"Evan Gershkovich'in Mart 2023'te tutuklanması benzeri görülmemiş bir durumdu çünkü bu, Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya'nın kendi topraklarında yabancı bir muhabiri ilk kez tutuklamasıydı. Gershkovich derhal casuslukla suçlandı, bu ağır bir suçlamaydı ve 10 ila 20 yıl hapis cezası gerektiriyordu. Bu ay, yüksek güvenlikli bir hapishanede 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kendisinin ve hapisteki Rus-Amerikalı gazeteci Alsu Kurmasheva'nın ABD ile yapılacak bir tutuklu değişimi kapsamında serbest bırakılacağı yönündeki umutlar yüksek olsa da, Gershkovich'in tutuklanması Rusya'daki kalan yabancı muhabir topluluğuna şimdiden ürpertici bir dalga gönderdi. Bu gazeteciler artık kendilerinin de her an tutuklanıp Rus yetkililer tarafından pazarlık kozu olarak kullanılabileceği endişe verici gerçekle çalışıyorlar."

Kuruluş, "Rus yetkililer, Gershkovich'e yönelik asılsız suçlamaları destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı ve tutuklanması, hızlı yargılanması ve cezalandırılmasının koşulları açıkça siyasi amaçlı bir kovuşturmaya işaret ediyor." demişti. 

(Ajanslar, Agos)

Kategoriler

Güncel