Hamas lideri Haniye için Tahran'da cenaze töreni düzenlendi

Hamas, lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırıda öldüğünü açıkladı. Hamas'tan yapılan açıklamada, Haniye'nin, İsrail'in Tahran'daki konutuna düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi. İsmail Haniye için Tahran'da cenaze töreni düzenlendi. Haniye Cuma günü Katar'ın başkenti Doha'da toprağa verildi. Açıklamada, "Haniye'nin Tahran'daki evine haince siyonist bir baskın düzenlendiği" belirtildi. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Musa Ebu Merzuk, suikast sonrası İsrail'e yanıt vereceklerini söyledi.

Hamas'ın El Aksa Televizyonu'na konuşan Ebu Merzuk, "Bu korkakça hareket, yanıtsız kalmayacak" dedi.

Suudi televizyon kanalı El Hadath'a konuşan kaynaklar, Haniye'nin konutuna güdümlü füze ile saldırı düzenlendiğini aktardı.

Hamas,  Haniye'nin,  İran'ın yeni cumhurbaşkanının yemin törenine katıldığı Tahran'da İsrail tarafından düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü söyledi.

İsrail ordusu ise, uluslararası medya raporları hakkında yorum yapmayı reddetti

Reuters haber ajansına konuşan bir diğer Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri de Haniye'nin İran'da suikast sonucu öldürülmesinin bölgede şiddetin ciddi şekilde artması anlamına geldiğini söyledi.

Ebu Zuhri, "İsrail hedeflerine ulaşamayacak. Hamas'ın direniş iradesini kıramayacak. Yolumuzdan dönmeyeceğiz. Zaferden eminiz" diye konuştu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'nin öldürülmesini "korkakça bir hareket" olarak nitelendirdi.

Suikastı kınayan Abbas, Filistin halkına, İsrail'e karşı birlikte hareket etme, sabırlı olma ve işgale karşı sağlam durma" çağrısı yaptı.

İran Devrim Muhafızları da Haniye'nin Çarşamba sabahı düzenlenen saldırıda koruma görevlilerinden biriyle birlikte hayatını kaybettiğini doğruladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Filistin halkına başsağlığı dilenen açıklamada, bu saldırının "Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiği" aktarıldı.

"Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır" denilerek Türkiye'nin "Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdüreceği" belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı  açıklamada "Haniye suikastini şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu suikast, Filistin davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır." dedi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney "Haniye'nin intikamını almanın Tahran'ın görevi" olduğunu söyledi.

Hamaney "Siyonist haydut ve terörist rejim, bu hamleyle ağır bir ceza için zemini hazırladı. Dökülen kanının intikamını almayı, İran İslam Cumhuriyeti topraklarına şehit olduğu için görevimiz olarak görüyoruz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezekşiyan da dünkü yemin töreninde görüştüğü Haniye'nin öldürülmesinin ardından "İran'ın toprak bütünlüğünü, itibarını, onurunu koruyacağını ve terörist işgalcileri bu korkak eylemden dolayı pişman edeceklerini" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinden önceden haberder olmadıklarını ve herhangi bir rol oynamadıklarını söyledi.

Blinke olası etkileri konusunda spekülasyon yapmayacağını söyledi.

Ancak ABD'li bakan, ateşkes çabalarına devam etmenin önemini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, “Bu, kesinlikle kabul edilemez siyasi bir cinayettir ve gerilimin daha da tırmanmasına sebep olacaktır” açıklamasında bulundu.

Bogdanov ayrıca Haniye’nin öldürülmesinin Gazze’de ateşkes görüşmeleri üzerinde de olumsuz bir etkisinin olacağını sözlerine ekledi.

İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk faaliyetleri yürüten Katar ve Mısır’dan Haniye’nin Tahran’da öldürülmesine tepki geldi.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, X platformu üzerinden yaptığı bir paylaşımda “Müzakereler sürerken yapılan siyasi suikastlar ve Gazze’de sivillerin hedef alınması, bir taraf diğer tarafın müzakerecisini öldürürken arabuluculuğun nasıl başarılı olabileceğini sormamıza yol açıyor” dedi.

El Sani, “Barış için ciddi ortaklar ve insan hayatının hiçe sayılmasına yönelik küresel bir duruş gerekiyor” diye ekledi.

Haniye’nin yaşadığı ve toprağa verileceği Katar, suikastın ardından İsrail’i eleştirerek saldırıyı kınamıştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise, yaptığı yazılı açıklamada son günlerde “İsrail’in tehlikeli [gerilimi] tırmandırma politikası”nın Gazze’deki savaşı bitirme çabalarına zarar verdiğini söyledi.

Açıklamada “bu bölgesel tırmanış ve Gazze’deki ateşkes müzakerelerinde yol alınamamasının denk gelmesi, durumu daha karmaşıklaştırıyor ve İsrail’in durumu sakinleştirmek için gereken siyasi iradeden yoksun olduğunu gösteriyor” dendi.

Mısır dışişleri ayrıca “[Haniye suikastı], Mısır ve ortaklarının Gazze Şeridi’ndeki savaşı durdurmak ve Filistin halkının maruz kaldığı insani eziyeti bitirmek için gösterdiği çabaları zedeliyor” ifadelerini kullandı.

İsmail Haniye'nin cenazesi Tahran'da Perşembe günü düzenlenen törenin ardından Cuma günü Katar'ın başkenti Doha'da toprağa verildi.

Haniye’nin Tahran’da düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Haniye’nin cenaze namazını İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı.

(Ajanslar)

Kategoriler

Güncel