Azerbaycan, Kasım ayında düzenlenecek COP 29 konferansına katılmak üzere Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ı Bakü’ye davet etti.
NEWS.am haber sitesi, Ermenistan’ın daveti kabul edip Bakü’ye gidip gitmeyeceğini Dışişleri Bakanlığı’ndan öğrenmeye çalıştı. Dışişleri Bakanlığı, “Konu ele alınırsa sizi bilgilendireceğiz” dedi.
İlham Aliyev’in yardımcısı Hikmet Hacıyev’in önceki gün yaptığı açıklamada. “COP 29 konferansı Başkanı Muhtar Babaev, Ermenistan Dışişleri Bakanı’na resmi davet gönderdi. Tarafların diplomatik ilişkileri olmadığı dikkate alındığında Bakü’nün bu adımı Azerbaycan’ın iyi niyetini ve kapsayıcı yaklaşımını gösteriyor. Artık Ermenistan hükümetinin bir karar vermesi gerekiyor" demişti.
Ermenistan medyası COP 29’a katılım davetinin Başbakan Paşinyan’a değil Ararat Mirzoyan’a gönderilmiş olmasına dikkat çekiyor. Bu arada geçen ay Azerbaycan medyasında Nikol Paşinyan’ın Bakü’ye gideceğine dair haberler yer almış, buna karşılık Ermenistan Başbakanlık sözcüsü böyle bir ziyaretin Paşinyan’ın çalışma gündeminde planlanmadığını söylemişti.
BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) 11-24 Kasım 2024 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliev geçtiğimiz günlerde Ermenistan-Azerbaycan arasında süren barış anlaşması müzakereleri konusunda şunları söylemişti:
"Müzakereler sürüyor. Barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde mutabakat sağlandı. Ermenistan ve Azerbaycan birlikte AGİT'e Minsk Grubunun feshi için başvuruda bulunmalıdır. Minsk Grubu artık işlevsizdir. Eş başkanlar ABD ile Rusya ihtilaf halinde. Fransa'nın ise biz istemeden bu bölgede olması imkansızdır. Minsk Grubunun var olmasının bir anlamı yok. Diğer taraftan Ermenistan'ın anayasası değişmelidir. Bu onların iç işlerine karışmak anlamına gelmiyor. Ermenistan anayasasından bağımsızlık bildirgelerine atıfta bulunuyor. Bağımsızlık bildirgelerinde ise Karabağ'ın Ermenistan'a birleştirilmesi yönünde madde var. İlerleyen zamanda düşüncelerini değiştirip bizi Eylül 2020'de attığımız adımların benzeri adımlar atmayı zorlamasınlar diye anayasalarını değiştirmeliler."
Aliyev, ayrıca Sovyetler Birliği'nin son döneminde Ermenistan'da yaşayan yüz binlerce Azerbaycanlının kovulduğunu belirterek, "Biz Erivan yönetiminden Ermenistan'dan kovulan Azerbaycanlıların tarihi topraklarına nasıl döneceklerine dair açıklamalar bekliyoruz. Azerbaycanlıların bir gün Ermenistan’a döneceğine inanıyorum. Biz oraya tanklarla değil otomobille gideceğiz." diye konuştu.
Ermenistan Kamu Radyosu'na konuşan siyaset bilimci, çatışma analisti Arsen Kharatyan ise, Aliyev’in talepleri sürekli olarak yenileyebileceğini belirtti. Kharatyan şöyle konuştu:
“Batı Azerbaycan’dan bahsetti, Azerbaycanlıların geri dönüşü meselesinden bahsetti, yani burada barış süreci için herhangi bir motivasyon olup olmadığı konusundaki argümanlar zayıflıyor. Bu konuşmayla, COP29’dan önce, hemen sonra veya yakın gelecekte herhangi bir barış anlaşmasını umut etmemizin pek olası olmadığını düşünüyorum.”
Uluslarara Af Örgütü Mart ayında yaptığı açıklamada “İfade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğü hakları devletlerce daima gözetilmeli ve korunmalıdır. Buna karşın COP29’a, çevre protestocularının bastırılması ve gazetecilerin gözaltına alınmasını da içeren şoke edici bir insan hakları ihlalleri siciline sahip otoriter bir petrol devleti ev sahipliği yapıyor. Azerbaycan’ı bu ihlalleri durdurmaya ve insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmek için COP29 öncesi ve sonrasında anlamlı reformlar yapmaya çağırıyoruz” demişti.
(Ermenistan Kamu Radyosu, AA, Ajanslar)