Demokrat senatörler Kamala Harris'e destek verdi

Sağlığıyla ilgili tartışmalar nedeniyle adaylıktan çekilme baskısıyla karşı karşıya kalan ABD Başkanı Biden, başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı.ABD Senatosu'ndaki 50 Demokrat senatörün tamamı mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e destek verdiğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, X hesabında yaptığı açıklamada başkanlık yarışından çekildiğini belirtti.

Amerikan halkına seslenen Biden , "Başkanınız olarak hizmet etmek hayatımın en büyük onuru oldu. Her ne kadar yeniden seçilme niyetim olsa da, geri çekilip görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın, partimin ve ülkemin çıkarına olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı çekilme duyurusunun hemen ardından yine X hesabından yaptığı açıklamada "Sevgili demokratlar, 2020'de partinin adayı olarak verdiğim ilk karar "Kamala Harris'i başkan yardımcısı olarak seçmekti ve şimdiye kadarki en iyi kararım oldu" dedi.

Biden ayrıca, "Bugün Kamala'ya bu yıl partimizin adayı olması için tam desteğimi sunmak istiyorum. Demokratlar, bir araya gelip Trump'u yenme zamanı. Yapalım bunu" ifadelerini kullandı.

Biden, Bet News haber kanalına geçtiğimiz Salı günü verdiği röportajda, ilk kez başkanlık yarışından çekilebileceğini söylemişti. Yarıştan çekilmesini sağlık durumuna bağlayan Biden, hangi şartlarda çekilebileceği sorusuna "Ortaya çıkan bir sağlık sorunum olursa, evet" diyerek cevap vermişti.

Biden'ın adaylığı konusundaki tartışmalar, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile çıktığı ilk canlı yayında "etkisiz" olarak değerlendirilen performansı sonrasında artmaya başlamıştı.

ABD seçimleri, 5 Kasım 2024 Salı günü gerçekleştirilecek.

Demokratların yeni bir aday belirlemesi gerekecek. 1 Ağustos'tan sonra bir gün Biden'ı aday olarak belirlemeleri bekleniyordu. Ancak şimdi bu iptal edildi.

Partinin kongresi 19-22 Ağustos arası Chicago'da yapalacak. Biden ön seçimlerde büyük bir destek almıştı. Bu da eyalet parti delegelerinin Biden'ı aday seçme taahhüdünde bulunduğu anlamına geliyor.

Delegeler bir başka isme oy vermeleri için serbest bırakılacak.

ABD Senatosu'ndaki 50 Demokrat senatörün tamamı Kamala Harris'e destek verdiğini duyurdu. Clinton çifti de Harris'e tam destek verdi.

Eski başkan Obama ise, Biden'ın çekilmesi üzerine yaptığı açıklamada Harris'in adaylığına değinmeden, "Gelecek günlerde biraz bilinmeyen sularda yüzeceğiz ancak parti liderlerimize güvenim sonsuz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 5 Kasım'da yapılacak seçimler için adaylıktan çekildiğini duyurması üzerine Cumhuriyetçiler, Başkanlıktan da istifa etmesini istedi.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Johnson, “Joe Biden, Başkanlığa aday olmaya uygun değilse, Başkan olarak hizmet etmeye de uygun değildir” dedi. 

(Euronews, BBC Türkçe)

Kategoriler

Dünya