Fransa'da ikinci tur: Yeni Halk Cephesi galip, aşırı sağ üçüncü sıraya geriledi

Fransa'da Parlamento seçimlerinin ikinci turu yapıldı. Sandık çıkış anketine göre sol ittifak Yeni Halk Cephesi önde, ancak hiçbir ittifak Meclis'te çoğunluğu sağlayamıyor.

Fransa'da genel seçimin ikinci turunda sandık çıkış anketine göre sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi önde.

İlk sonuçlar hiçbir partinin Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayamayacağını gösteriyor. İlk turun galibi aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ise bu kez üçüncü sırada.

Kesin olmayan sonuçlar şöyle:

Sol tandanslı "Yeni Halk Cephesi" - 182 koltuk

Macron'un "Birlikte" hareketi ve müttefikleri- 168 koltuk

Aşırı sağcı Ulusal Birlik - 143 koltuk

Merkez sağ ve Cumhuriyetçiler - 60 koltuk

Fransa'da hükümet kurmak için 289 sandalye gerekiyor. Macron ise Cumhurbaşkanlığını sürdürüyor. 

İlk turda aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin ilk sırayı almasından sonra ikinci tur için sol partilerin adayları birbirleri lehine çekilmişlerdi.

Baraj taktiği kapsamında bu partiler, ikinci turda Ulusal Birlik’in karşısındaki rakibi desteklemek için 3. sıradaki adaylarını çekti.

İkinci tura 3 ya da daha fazla adayın kaldığı 300 kadar bölgede 200 aday bu sebeple yarıştan çekildi.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, saat 17:00 itibarıyla seçmenlerin yaklaşık yüzde 61,4'ü oy kullandı; bu, 1981'den bu yana görülen en yüksek katılım.

Yeni Halk Cephesi’ndeki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, ilk sonuçlar sonrası Cumhrubaşkanı Macron'un hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini söyledi , “Ülkeyi yönetmeye hazırız” dedi. Mevcut Başbakan Attal istifasını sundu. 

Ancak hiçbir parti ya da ittifakın Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayamaması Fransa'da siyasi belirsizliğe yol açabilir.

Yasalar uyarınca cumhurbaşkanı 12 ay boyunca yeni bir seçim için parlamentoyu tekrar feshedemiyor.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi 2027'de yapılacak.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Macron'un seçim sonuçlarını analiz ettiği ve seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından kararlarını duyuracağı belirtildi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, kurumlarımızın garantörü olarak Fransız halkının tercihine saygı duyacaktır" denildi.

Meclis'te çoğunluğa sahip bir hükümet kurulamaması halinde, Macron’un geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışması bekleniyor.

(BBC Türkçe, Euronews, AFP) 

Kategoriler

Güncel