Pezeşkiyan İran'ın yeni cumhurbaşkanı

İran'da "reformist" kimliği ile tanınan Türk asıllı Mesud Pezeşkiyan, Cuma günü düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Said Celili'den daha fazla oy alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, basın mensuplarına yaptığı açıklamada oy sayımının tamamlandığını, ülke genelinde kurulan yaklaşık 59.000 sandıkta toplam 30,53 milyon oy kullanıldığını, Pezeşkiyan'ın 16,38 milyon oy aldığını, bunun yüzde 53,7'ye tekabül ettiğini, bu sonuçla yeni Cumhurbaşkanının belirlendiğini söyledi.

Sonuçlara göre, İran'da dini lider Ali Hamaney'e yakınlığı ile bilinen Said Celili'nin 13,53 milyon oy aldığı öğrenildi. Yaklaşık 3 milyon oyu kapsayan fark, ekranlara yüzde 44 olarak yansıdı.

Seçimleri kazanan Mesud Pezeşkiyan , sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşımda "Sevgili İran halkı, seçimler sona erdi. Bu birlikteliğimizin başlangıcı. Önümüzdeki zorlu yolu, birliktelik ve güven olmadan aşamayız. Elimi size uzatıyorum ve sizi bu yolda yalnız bırakmayacağıma şerefim üzerine yemin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Mesud Pezeşkiyan, 28 Eylül 1954'te İran'ın Batı Azerbaycan eyaletindeki Mahabad kentinde doğdu. 

Genç yaşlardan itibaren tıp ve sağlık alanına ilgi duyan Pezeşkiyan, bu ilgisini profesyonel bir kariyere dönüştürmek için yoğun bir eğitim sürecine girdi. 

Pezeşkiyan, Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamladıktan sonra, kalp cerrahisi alanında uzmanlaştı ve kısa sürede bu alanda saygın bir isim haline geldi.  

Tıbbi kariyerinde hızlı adımlarla ilerleyen Pezeşkiyan, doktor olarak Tebriz'de ve İran'ın diğer bölgelerinde çalıştı.  2001'de sağlık bakanı olarak atandı. 

Bakanlık görevinin ardından Pezeşkiyan siyasi kariyerine İran İslami Şura Meclisi'nde devam etti. Doğu Azerbaycan eyaletinden milletvekili olarak mecliste yer aldı ve çeşitli komitelerde aktif rol üstlendi. Mecliste sağlık politikaları başta olmak üzere birçok alanda çalışmalar yürüttü.  

Pezeşkiyan, daha önce 11. (2013) ve 13. dönemlerde (2021) cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için iki kez kayıt yaptırmıştı, ancak 2013'te adayların isimleri açıklanmadan önce Ayetullah Ekber Haşimi Refsancani'nin lehine seçimlerden çekilmişti. 

(Euronews, İRNA)

Kategoriler

Güncel