Adalar’da izinsiz akülü araçlar toplatıldı

Adalar’da UKOME kararına aykırı hareket eden akülü araçlar toplatıldı.

Adalar Belediyesi, Kınalıada, Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da bulunan ve UKOME şartlarını taşımayan tüm akülü araçların toplatılacağını  duyurdu.

Duyuru şu şekilde:

“03. 06 2021 tarih ve 2021 4-4 sayılı UKOME yönergesindeki şartları taşımayan
tüm akülü araçların faaliyetleri 4 Temmuz 2024 tarihinden itibaren sonlandırılarak araçlar toplanacaktır.
İlgili şartları taşımayan araçların derhal Adalar İlçesi dışına çıkartılması rica olunur.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

ANKA Haber Ajansı’nda yer alan bilgiye göre 43 araç zabıta ekipleri tarafından toplatılarak Adalar Belediyesi Atölyesi'ne teslim edildi.

Adalılar, 2020 yılında faytonların kaldırılmasının ardından bölgede sayısı giderek artan akülü araçlar kullanıyor.

Açıklamada geçen UKOME kararında bireysel elektrikli araç kullanmak isteyen kişilerde daimi ikâmetgahın Adalar ilçesi olması şartı aranıyor.

İkincil ikâmetgahı Adalar olan yurttaşların elektrikli araç kullanımı yasak.

Kararda sürücülerin 66 günden yaş alması gerekiyor. Fakat bölgede elektrikli araçları neredeyse yaş grubundan yurttaş kullanıyor.

Adalar’da elektrikli araç kullanım izni Adalar Belediyesi’nden alınıyor ve kullanım süresi bir yıl. İzin almayan araçların kullanımının yasak olduğu belirtilen yönergede, belge üzerinde yazan ismin dışında araçların kullanımı da yasak. Ancak Adalılar, çoğu elektrikli aracın izinsiz kullanıldığını dile getiriyor.

Ruhsatsız araçların artması nedeniyle Adalar’da özellikle yaz aylarında kazalar meydana geliyor. 8 Haziran’da Heybeliada’da 15 yaşındaki bir marketi servis elemanı adaya ailesiyle birlikte günübirlik ziyarete gelen 4 yaşındaki bir çocuğa çarpmıştı. Olayın ardından Ada sakinleri, elektrikli aracın geçtiği yolu kapatmıştı ve eylem düzenlemişti.

Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Heybeliada’da halka açık yapılan belediye meclis toplantısında akülü araçlar ve ilçeye getirilen minibüslere ilişkin açıklamalar yaptı.

Adalar’da bireysel elektrikli araçların kullanımında artış olduğuna dikkat çeken Akpolat, şu ifadeleri kullandı.

“Adada oturanlar ulaşım sorunu yüzünden bireysel akülü araç kullanmaya başladı. Korkunç şekilde sayısı çoğaldı. Bizler herkes yürüsün diyoruz. Yaşlı olanlar var, yürüyemeyenler var. Yaklaşık 10 bin akülü araç sayısı oldu. Bunlar adaya yakışmıyor. Adalarımızın sokakları demir yığınına döndü. Büyükşehirimizin ve Adalar Belediyesinin temizlik araçları yolda park eden araçlar yüzünden süpürme işlemi yapamıyor. Hiç kimsenin bu araçları plakalandırdık diye adalarda gezme lüksü yok. Bunu açık ve net söylüyorum.”

Akpolat, hizmete başlayan minibüslerin Adalar’a yakışmadığını söyledi.

Minibüs krizini çözmek için çalıştıklarını söyleyen Akpolat, "Hiçbir mazeret üretmeksizin neticede bir kriz yaşandı ama krizin başlangıç zamanı İETT'nin genel müdürü Alper Bilgili döneminde başlayan bir süreçti. Bireysel elektrikli araçların çoğalmasında altyapıda İETT'nin tamamen ulaşım konusunda, yetersiz kalması sebebiyle bunları yaşadık. Ekrem Bey’de bu konuya çok sıcak bakıyor ve burada yapılan eylemi görmezden gelme gibi bir düşüncesi yok. Konuşa konuşa uzlaşacağız. Biri hayır diyecek, biri evet diyecek orta yolu bulacağız. Minibüslerin Ada'ya yakışmadığı aşikar. Bunu hiç kimse söyleyemez.”