Madımak Katliamı'nda ölenler anıldı

1993 yılında Sivas'ta Madımak Oteli'nde öldürülen 33 kişi için anma anma töreni düzenlendi

Alevi örgütleri, STK'lar, siyasi partiler ile çok sayıda yurttaş sabahın erken saatlerinde Madımak Katliamı'nın 31’inci yıldönümü sebebiyle Sivas’taki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde toplandı.

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Cemevi semahçıları, anma öncesi  Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde de semaha durdu.

Kalabalık daha sonra Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçti.

Anmaya, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve CHP Genel Başkanı  Özgür Özel de katıldı.

Öldürülenlerin yakınları ve aileleri Madımak Oteli önünde yaşamı yitirenler için karanfillerini bıraktı.

Daha sonra otelin önünde  yaşamını yitirenler için semah dönüldü.

Burada kurumlar adına açıklama yapan PSAKD (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği) Genel  Başkanı Cuma Erçe, 31 yıldır sürdürülen adalet mücadelesinin dünyada  eşine az rastlanır bir direnişin tarihi olduğunu söyledi.

Erçe, “Halkımızı, emekten, barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan  bütün kurumları çağrımıza destek vermeye ve alanlarda kol kola mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Bu yıl ayrıca Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) öncülüğünde Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan  ve yönetmenliğini Ümit Kıvanç'ın yaptığı "Çok  Kötü Bir Şey Oldu-Madımak Katliamı ve Ötesi Üzeri Bir Film"in özel gösterimleri de devam ediyor.

Film Ankara ve İzmir'in ardından 29 Haziran Cumartesi günü  İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gösterildi. Film 2 Temmuz ve sonrasında da Almanya'da özel gösterimlerde izleyicilerle buluşacak.

2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak üzere Sivas'a gelenlerin kaldığı Madımak Oteli, yazar Aziz Nesin'e tepki gösterme gerekçesiyle kalabalık bir grup tarafından kuşatılmış, kalabalık tarafından otelin yakılması sonucu,  ikisi gösterici, ikisi otel görevlisi, 33'ü de şenlikler için Sivas'a gelen katılımcılardan olmak üzere 37 kişi hayatını kaybetmişti.


Kategoriler

Güncel