Göçmen karşıtı gösteriler diğer illere de yayıldı, 474 kişi gözaltına alındı

Kayseri'de bir kişinin bir çocuğu taciz ettiği iddiaları üzerine 30 Haziran Pazar gecesi Suriyelilere ait ev ve işyerleri tahrip edilmişti. Göçmen karşıtı gösteriler 1 Temmuz gecesi diğeri illere de yayıldı.

Gaziantep'te bir grup "Ölürüm Türkiye'm" şarkısıyla yürüyüşe geçti ve bazı yerlerde sığınmacılara ait araçlar ile işyerlerine zarar verildi. Söz konusu görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Hasan Şencan, "Sevgili Gaziantepliler, lütfen çocuklarımızı evlerimize çağıralım. Provoke edilecek eylemler içerisindeler. Gençler, evlerinize dönün" şeklinde bir mesaj yayımladı. Kendisi de Gaziantepli olan Yazar Ahmet Ümit de Şencan'ın iletisini alıntılayarak, "Sevgili hemşerilerim, Gaziantep'in güzel insanları sakin olalım, kışkırtmalara izin vermeyelim, genç kardeşlerim lütfen evinize dönün. Provakasyon hepimize, herkese, ülkeye zarar verir..." dedi. 

Hatay Reyhanlı'da bir araya gelen kalabalık grup “Ülkede mülteci istemiyoruz” sloganları atarken Türk bayraklı konvoylar düzenledi.

Adana’da sığınmacıların yoğun yaşadığı Mirzaçelebi Mahallesi’nin girişini polis tarafından kapatılırken göstericilerin buraya girmesine izin verilmiyor. Adana'da akşam saatlerinde ise bir Suriyeli sığınmacı, kendisine yönelik saldırı gerçekleştirildiğini ifade ettiği bir video yayımlamıştı. Videoda söz konusu kişini yüzünde ve kafasında kan olduğu görüldü. Öte yandan kentte Türk bayraklı konvoyların da düzenlendiği bildirildi. 

Konya'da ise sığınmacılara ait işyerlerine yönelik saldırılar yaşandığı öne sürüldü. Bir görüntüde ise Sakarya Mahallesi'nde market işleten bir Suriyelinin kalabalık bir grup tarafından darp edildiği kameralara yansıdı.

Kayseri'de de gece saatlerinde sokağa çıkan gruplar göçmen karşıtı sloganlar attı. Polis, biber gazı, ses bombası ve plastik mermiyle göstericileri dağıtmaya çalıştı.

İçişleri Bakanı Ali  Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kayseri'deki olay sonrası bazı şehirlerde  Suriyelilere yönelik provokatif eylemler gerçekleştirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Yasa dışı yollara başvurularak gerçekleştirilen provokatif eylemler sonrası 474 şahıs gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan şahısların 285'inin çeşitli suçlardan (göçmen kaçakçılığı, yaralama, uyuşturucu, yağma, hırsızlık, mala zarar verme, cinsel taciz, dolandırıcılık, parada sahtecilik, tehdit, hakaret, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi) adli kaydı olduğu tespit edilmiştir."

Vatandaşlara provokasyonlara gelmeme ve itidalli davranma çağrısı yapan Yerlikaya, "Hukuk dışı yollarla, insanlara, çevreye ve mallara zarar vererek suç işlemeyelim. Devletimiz güçlüdür. Devletimize ve milletimize karşı bu komploları kuranlar hak ettikleri karşılığı göreceklerdir." ifadelerini kullandı.

(BirGün, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel