Ekümenik Patrik'in ismi Ukrayna Barış Bildirisi'nden çıkarıldı

İsviçre’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve Rusya’nın davet edilmediği 'Ukrayna Barış Zirvesi'nin sonuç bildirgesinden Ekümenik Patrik Bartholomeos’un 'ekümenik' sıfatıyla attığı imza çıkartıldı. Patrik Bartholomeos’un zirveye katılması ve önünde 'ekümenik' isimliği ile oturması Türkiye’de bazı kesimleri rahatsız etmişti.

İsviçre, 15-16 Haziran’da 90’dan fazla ülkenin temsilcileriyle bazı uluslararası kuruluşların katıldığı bir zirveye ev sahipliği yaptı. Zirvede, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi için temel ilkelerin tartışılması amaçlandı. Zirve sonunda ortaya çıkan Bürgenstock Bildirgesi’ne Türkiye dahil 89 ülke ve uluslararası kuruluş imza attı.

Ankara ile aynı masada Ekümenik Patrik Bartholomeos‘un olması ve önünde 'ekümenik' isimliği ile oturması Türkiye’de bazı çevrelerde rahatsızlığa yol açmıştı. 

Türkiye medyasının 'diplomatik kaynaklara' dayandırdığı ve Rusya hükümetine bağlı Sputnik Türkiye ajansının da tekrarladığı haberlere göre Ankara’dan gelen baskıların ardından İsviçre ve Ukrayna, yeni bir imzacı listesi yayımladı. 26 Haziran'da yapılan son güncelleme ile Patrik Bartholomeos’un 'Ekümenik Patrik' sıfatıyla attığı imza ortak bildiriden çıkarıldı. Zirvenin resmî sitesinde yapılan bu düzenleme, '16 Haziran’daki bildiriden bu yana yapılan değişiklikler' kısmına eklenmedi.

Metnin altına sadece şu not eklendi:

“Ekümenik Patrik, Zirve’ye gözlemci olarak katıldı ve Ortak Bildiri’de belirtilen ilkeleri destekliyor.”

Ekümenik Patrik Bartholomeos'un Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ni 'otosefal' olarak tanıması ve böylece Ukrayna Kilisesi'nin Moskova Patrikliği'nden kopması Rusya'nın tepkisine yol açmıştı. 

Ayrıca bkz: Otosefal Ukrayna Kilisesi

Kategoriler

Güncel