Sivas Katliamı'nı anarken: "Çok Kötü Bir Şey Oldu" belgeseli İstanbul'da gösterildi

Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun üstlendiği ve yönetmenliğini Ümit Kıvanç'ın yaptığı "Çok Kötü Bir Şey Oldu" belgesel filminin gösterimi 29 Haziran'da İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi'nin de tanıtıldığı gösterimde yönetmenliğini Eylem Şen'in yaptığı Sanal Müze tanıtım filmi "Unutulmayan" da izleyicilerle paylaşıldı..

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) öncülüğünde Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan belgeselin özel gösterimleri devam ediyor.

Yönetmenliğini Ümit Kıvanç’ın yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” adlı belgesel 29 Haziran Cumartesi günü İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gösterildi. 

Programın detayları şöyleydi:

Saat 13.00: Sanal Müze Filmi ‘Unutulmayan’

Saat 14.00: Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Sunumu

Saat 15.30: ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu’ Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film

   

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan gösterime Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile çok sayıda yurttaş, siyasi parti ve sivil toplum örgütü üye ve temsilcileri katıldı.


Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından etkinlik başladı. Yoğun ilgi gören etkinlikte ilk olarak Madımak Oteli'nde katledilen 33 kişinin hayatını anlatan kısa sinevizyon gösterisi yapıldı. 

Sinevizyon gösterimin ardından Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Genel Koordinatörü Eylem Şen konuştu. Şen, “31 yıldır devlet Madımak katliamından dolayı özür dilemedi. Devlet suçuyla yüzleşilmediği gibi üstü örtüldü. Bu suçun arkasındaki asıl failler ve kanıtlar örtbas edildi. 31 yıldır adalet arayışımız sürüyor. Bu süreçte yakalananlar oldu, tutuklananlar oldu fakat üzerinden çok bir zaman geçmeden serbest bırakıldı. Davalar ise zaman aşımına uğradı. Biz bu adalet arayışımızı, sonu ne olursa olsun sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. 

Yönetmen Ümit Kıvanç da konuşmasında şunları söyledi:

"Hakikati ortaya çıkarmaya çalıştığınız zaman geleceğe de bir belge bırakmış oluyorsunuz. Sivas büyük bir olay, yitirilen canlar açısından. Geçmişte büyüklü küçüklü pek çok benzer olay yaşadık. Sivas'ın özelliği şuydu. Buradaki katliam, bütün yaşadıklarımıza rağmen 'Tamam artık bunlar oldu, bundan sonra böyle bir şey olmaz’  demeye başladığımız zaman olmuştu. 'O kadar heveslenmeyin, biz istersek yine olur' denmişti. Sadece  Alevilere değil herkese. Bu tip olaylarda esas suçluyu anlamak için çok iyi bir anahtar vardır. Olayın gelişimine değil hemen sonrasına bakmak. Ertesindeki resmi tavırdan her şeyi anlarsınız.  Sonradan baktığımız zaman olayın nasıl sahiplenildiğini görüyorsunuz"  

Daha sonra belgeselinin gösterimi yapıldı.

"Çok Kötü Bir şey Oldu" belgesel filmi dört saati aşan süresiyle Sivas Katliamı hakkında yapılan en kapsamlı belgesel. 

İlk olarak 18 Mayıs’ta Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gösterilen “Çok Kötü Bir Şey Oldu”  25 Mayıs’ta da İzmir’de gösterilmişti.

2 Temmuz tarihinden itibaren Almanya başta olmak üzere yurtdışında birçok ülkede özel gösterimleri planlanan belgesel, Ankara, İstanbul, Balıkesir, Tokat, Sivas, Yalova, Varsseveld (Hollanda) ve Köln’de (Almanya) 127 kişiyle gerçekleştirilen sözlü tarih görüşmelerini, arşiv görüntülerini ve kapsamlı bir arşiv taramasını içeriyor.

Film 7 Temmuz'da da Diyarbakır'da gösterilecek.

Kategoriler

Güncel