Ermenistan -Belarus ilişkileri kopma noktasında

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan parlamentoda yaptığı konuşmada, "Belarus'un Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko iken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Ermenistan'ın hiçbir resmi temsilcisi Belarus'u ziyaret etmeyecek" dedi

Paşinyan, "KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) liderlerinden biri, (2020'deki Azerbaycan -Ermenistan arasındaki) 44 günlük savaşın hazırlıklarına katıldığını, teşvik ettiğini, inandığını ve Azerbaycan'ın zaferini dilediğini beyan ediyor. Bundan sonra Belarus Cumhurbaşkanı ile KGAÖ formatında oturup konuyu tartışmalı mıyım?" diye konuştu.

Paşinyan şöyle devam etti: "Belarus'u asla ziyaret etmeyeceğimi kaydediyorum çünkü oradaki cumhurbaşkanı Alekander Lukaşenko'dur. Genel olarak şunu beyan ederim ki şu anda Ermenistan'ın hiçbir resmi temsilcisi Belarus'u ziyaret etmeyecektir."

Paşinyan'ın bu açıklamasından sonra Belarus Ermenistan'taki elçisini geri çağırdı.

Ermenistan, Belarus ve Rusya ile birlikte aynı ittifakta (KGAÖ) ancak Paşinyan hükümeti Rusya'dan gerekli  desteği  2020 ve 2023'teki savaşlarda görmediği gerekçesiyle Moskova ile mesafeli bir ilişki yürütüyor. Paşinyan Belarus'un da Azerbaycan'a yardım ettiğini daha önce açıklamıştı.

Ermenistan KGAÖ toplantılarına da bir süredir katılmıyor.

Kategoriler

Güncel