Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı James O’Brien’ı kabul etti.Ermenistan-ABD Stratejik Diyalog Toplantısı, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı O’Brien ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararart Mirzoyan’ın öncülüğünde gerçekleştirildi. O’Brien Başbakan Paşinyan ile de görüştü.
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre Nikol Paşinyan Ermenistan-ABD stratejik diyaloğu sonuç oturumunun Yerevan’da yapılmasının altını çizdi ve bunun çoklu ilişkilerin daha da geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracağına inandığını ifade etti.
Paşinyan, ABD’nin Ermenistan’da uygulanan demokratik reformlara istikrarlı desteğini de vurguladı.
5 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenen Ermenistan-AB-ABD üst düzey toplantısında varılan anlaşmaların etkin bir şekilde uygulanmasının önemli olduğunu kaydeden James O’Brien ise, oturumun etkili bir şekilde gerçekleştiğini memnuniyetle vurguladı. James O’Brien ABD yönetiminin, çeşitli yönlerde reformları teşvik etmek amacıyla Ermenistan hükümetini desteklemeye devam edeceğini ekledi.
Görüşmede, Ermenistan-Azerbaycan barış anlaşmasına ilişkin süreç, Alma-Ata deklarasyonuna dayalı sınır çizme süreci, Ermenistan Hükümeti’nin “Barış Kavşağı” projesi de gündeme geldi.
Başbakan Paşinyan, Dağlık Karabağ’dan zorla yerinden edilen kişilere yönelik konut sağlama programı için uluslararası ortakların desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Stratejik Diyalog Toplantısı
Buluşma öncesinde Ermenistan-ABD Stratejik Diyalog Toplantısı, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı O’Brien ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararart Mirzoyan’ın öncülüğünde gerçekleştirildi.
Toplantıda ikili ilişkilerin derinleştirilmesi yolunda kaydedilen ilerleme de değerlendirildi.
James O’Brien burada yaptığı açıklamada “Bölgede kalıcı barışı tesis etme çabalarına güçlü desteğimizi yeniden teyit etmek için buradayız” dedi ve ekonomik fırsatları genişletmenin önemini vurguladı. ABD’li yetkili şöyle konuştu:
“Ermenistan için güvenlik, refah ve demokrasinin bir arada var olduğunu biliyoruz. Güvenlik, refah ve demokrasiye yönelik tüm çabaları destekliyoruz. Kalıcı barışın inşasına yönelik çabaları da destekliyoruz. Ekonomik imkânları Orta Asya’dan Akdeniz’e yaymak için çalışıyoruz. Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı bir barış olursa, bu imkânlar daha da genişleyecektir ve biz de bu yöndeki çabaları desteklemekten mutluluk duyuyoruz.”
Mirzoyan: Tarihi bir an var
Mirzoyan ise şunları söyledi:
“Ermenistan, Alma-Ata Deklarasyonu’na dayalı olarak toprak bütünlüğünün karşılıklı tanınmasına sayesinde Azerbaycan ile ilişkilerin normalleştirilmesi ve devlet sınırlarının çizilmesi sürecine kararlıdır. İmzalanmasının bölgede kalıcı barış için yeni bir kapı açabilecek olan barış anlaşması taslağının sonuçlandırılması için gerçek bir fırsat sunan tarihi bir an var.”