Avrupa Parlamentosu seçimleri Avrupa siyasetini sarstı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın açık ara farkla birinci olmasının ardından Ulusal Meclis'i feshederek erken seçime gidileceğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazar akşamı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın aldığı yüksek oy oranının ardından Ulusal Meclis'i feshettiğini, ülkede erken seçimlere gidileceğini açıkladı.

Macron, Türkiye saatiyle 22.00'de sosyal medyada yayınlanan beş dakikalık video konuşmasında şunları söyledi:

"Anayasamızın 12. maddesinde öngörülen istişarelerden sonra, parlamenter geleceğimizi seçimlere giderek size geri vermeye karar verdim. Bu nedenle bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum"

Açıklama, partisinin Avrupa seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) aldığı %31,5 oy karşısında %15,2 oyla ağır bir darbe almasından yaklaşık bir saat sonra geldi.

Macron "Aşırı sağ, hem Fransız halkının yoksullaşması hem de ülkemizin çöküşüdür. Dolayısıyla günün sonunda hiçbir şey olmamış gibi davranamam" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin son ermesinin ardından birçok Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede aşırı sağın yükselişe geçmesi seçimin en çok dikkat çeken unsuru oldu.

Avrupa'daki seçim maratonunun pazar gecesi itibarıyla sona ermesiyle, AB'nin 27 üyesinde kazanan ve kaybedenlerin kimler olduğu netleşmeye başladı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni oyların tahmini %28'ini alarak Brüksel'deki kilit rolünü pekiştirdi.

AP haber ajansına göre Avusturya'da da aşırı sağcı FPÖ'nün oyların yüzde 25.7'sini alarak milletvekili sayısını ikiye katlayarak altıya çıkaracağı tahmin ediliyor.

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin 2019'daki %29'luk oy oranına benzer şekilde %30'un biraz üzerinde oy alacağı tahmin ediliyor. Son tahminlere göre aşırı sağcı AfD, 2019'da %11 olan oy oranını %14,2 oranına yükselterek Şansölye Olaf Scholz'un Sosyal Demokratlarının hemen arkasında yer alıyor.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, pazar günü Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrası geç saatlerde düzenlenen bir mitingde, destekçilerine istifa kararı aldığını duyurdu.

Mensubu olduğu merkez sağ eğilimli Flaman Liberaller ve Demokratlar'ın (Open VLD) oy sayısının AP seçimlerinde büyük oranda düşmesi sebebiyle görevinden ayrılacağını belirten De Croo, "Bizim için çok zor bir akşamdı, kaybettik" ifadelerini kullandı.

(Euronews)

Kategoriler

Güncel