Aliyev'in "af" kararında siyasiler yok, hak savunucuları ve AB kararı eleştirdi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 154 hükümlünün affedilmesine yönelik bir emir yayınladı. Ülkedeki hak savunucuları ve AB, siyasi tutukluların kapsam dışı bırakılması nedeniyle Azerbaycan'ı eleştirdi.

25 Mayıs'ta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 154 hükümlünün affedilmesine yönelik bir emir yayınladı. Azertaq, affedilenler arasında 8 yabancı uyruklu vatandaşın da bulunduğunu yazdı. Bunlardan 5'i Afganistan, 2'si Türkiye, 1'i de Rusya vatandaşı.

Ülkedeki insan hakları savunucuları ise BBC'ye, "siyasi tutukluların isimlerinin listede yer almadığını" belirterek durumu eleştirdi. 

İnsan hakları savunucusu Novella Caferoğlu, "siyasi tutukluların" "hiçbirinin" serbest bırakılmadığına inandığını belirtmişti.

Af Komisyonu üyesi Alimammad Nuriyev, af başvurusunda bulunan kişilerin kanunun öngördüğü kriterleri taşıyıp taşımadığını değerlendirerek af listesini hazırladıklarını söyledi.

Avrupa Birliği, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in  son af kararını eleştirdi. Avrupa Birliği'nin (AB) dış politika ve güvenlik konularından sorumlu basın sözcüsü Peter Stano, Azerbaycan'a "temel hakları nedeniyle tutuklanan tüm kişileri serbest bırakması" çağrısında bulundu.

Açıklamada, "önceki aflardan farklı olarak bu yılki listede, temel haklarını kullandığı için cezalandırılan kişilerin isimleri yer almıyor" dendi.

AB'den gelen açıklama şöyle:

"Son aylarda Azerbaycan'da bağımsız gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve siyasi aktivistlerin siyasi saikli suçlamalarla tutuklanması endişe vericidir. Özellikle "Abzas Medya", "Toplum" TV, "Kanal 11" ve "Kanal 13" gibi bağımsız medya üyeleri, III. Cumhuriyet Platformu gibi siyasi hareketler, işçi hakları grupları ve Demokratik Girişimler Enstitüsü gibi diğer kuruluşlar hedef alındı. Birçoğunun tutukluluk süreleri defalarca uzatıldı" .

AB, Azerbaycan'a "temel haklarını kullandıkları için cezaevinde bulunan herkesin serbest bırakılması" çağrısında bulundu. Kurum, mahkumlara "sağlık ve bağımsız hukuki hizmetlere tam erişim de dahil olmak üzere insana yakışır ve güvenli koşulların" sağlanması gerektiğini söyledi.

AB'nin, bir süre önce ev hapsinde serbest bırakılan iktisatçı Gubad İbadoğlu ve Toplum TV'nin kurucusu Alasgar Memmedli'nin sağlık durumlarıyla ilgili endişelerini dile getirdiği ve yetkililere İbadoğlu'na yönelik seyahat yasağının iptal edilmesi çağrısında bulunduğu vurgulandı.

AB, Azerbaycan'ın ev sahipliği yapacağı COP29'un, ülkenin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine olan bağlılığını teyit etmesi ve özgür ve bağımsız bir sivil toplumun çalışması için koşullar yaratması için bir fırsat olduğunu söyledi.

Açıklamada kurumun Azerbaycan'la "diyaloğu sürdürmeye kararlı" olduğu belirtiliyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise, Avrupa Birliği'nin açıklamasını "gerçeklikten uzak ve sahtekarlıkla dolu" olarak nitelendirdi. Örgütün basın sözcüsü Aykhan Hajizadeh, AB'ye Azerbaycan'a yönelik "müdahale ve provokasyonlarını" durdurma çağrısında bulundu.

(BBC Azerbaycanca)

Kategoriler

Güncel