Ermenistan'da çok sayıda gözaltı

Ermenistan'ın Azerbaycan ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Tavuş bölgesindeki dört köyü Azerbaycan'a iade etme kararı vermesine yönelik tepkiler sürüyor. Protestocular önceki hafta başkent Yerevan'da, sonra da Tavuş bölgesinde eylemler gerçekleştirmişti. 26 Mayıs Pazar günü yeniden Yerevan'da bir miting yapıldı. 27 Mayıs'ta ise sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirildi.

'Vatan İçin Tavuş' hareketinin lideri ve başbakan adayı Başepiskopos Bagrat Galstanyan, 26 Mayıs'taki mitingde Başbakan Nikol Paşinyan'a  yeniden istifa çağrısında bulundu. 

Başbakan Paşinyan ise, Pazar günü öğleden sonra sel nedeniyle çökme ve yıkımların yaşandığı Lori ve Tavuş bölgesine doğru yola çıktı.

"Hükümeti halkın taleplerini dikkate almaya zorlayacağız" diyen Galstanyan muhalefet hareketince başbakan adayı olarak ilan edildi. 

Kilisedeki görevlerinin askıya alınmasını talep eden Galstanyan, çifte vatandaş olmasının (aynı zamanda Kanada vatandaşı) bir engel teşkil etmeyeceğini de iddia etti. Son durumda Galstanyan, talep ettiği üzere artık Tavuş bölgesi piskoposu değil, idari görevleri askıda, ancak ruhaniliği devam ediyor. 

27 Mayıs sabahı ise saat 08.00'den itibaren "Vatan İçin Tavuş" hareketine katılanlar sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirerek başkent Yerevan'da birçok caddeyi kapattı. Eylemciler Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını talep ediyor.

Polis 250'yi aşkın kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin büyük bölümü daha sonra serbest bırakıldı.

Protestocular 28 Mayıs'ta, yani Birinci Cumhuriyet Bayramı'nda  Galstanyan önderliğinde Sardarapat Anıt Kompleksi'nde biraraya gelecek.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan