Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli muhaliflerinden Aleksey Navalni'nin cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybettiği açıklandı.
Ajanslara yansıyan bilgilere göre Rus cezaevi yetkilileri, Navalni'nin yürüyüş yaptıktan sonra rahatsızlandığını ve bilincini kaybettiğini, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamayarak öldüğünü duyurdu.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, cezaevi yetkililerinin Navalni'nin ölümüyle ilgili tüm incelemeleri yaptığını açıkladı.
Reuters haber ajansına göre Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmysh ise ölüm haberini doğrulayamadıklarını, ancak Navalni'nin avukatının cezaevine doğru yola çıktığını kaydetti.
47 yaşındaki muhalif liderin 2021'den bu yana tutulduğu cezaevi tesisi, Moskova'nın 1900 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.
Navalni'nin kaldığı "Kutup Kurdu" kolonisi olarak bilinen cezaevi, ülkedeki en ağır şartlara haiz hapishanelerden biri olarak kabul ediliyor.
Cezaevi aşırı soğukların yaşandığı bir kentte bulunuyor.
Aralık ayında, taraftarları ve sevenleri, haftalarca Navalni'den haber alamamış ancak daha sonra kutup bölgesine nakledildiği ortaya çıkmıştı.
Aleksey Navalni daha önce birkaç kez kısa sürelerle hapis yatmıştı.
Son kez izinsiz gösteri düzenlediği gerekçesiyle Temmuz 2019'da 30 gün hapis cezasına çarptırılan Navalni hapiste dermatit geçirmiş ve doktoru muhalif liderin zehirlenmiş olabileceğini söylemişti.
Navalni, Ağustos 2020'de Moskova'ya gittiği uçakta rahatsızlanmış, tedavi için Almanya'ya götürülmüştü. Navalni'nin havaalanında içtiği çaydan zehirlenmiş olabileceği açıklanmıştı.
2021'de iyileştikten sonra, gözaltına alınabileceği uyarılarına rağmen Rusya'ya dönen Navalni, Moskova Vnukovo Havalimanı'na ayak basar basmaz gözaltına alındı.
Navalni'nin dava süreci son yıllarda dünya genelinde yakından takip ediliyordu.
Cezaevi yetkililerinin Rus muhalif liderin öldüğüne ilişkin açıklamasının ardından dünya liderlerinden ilk tepkiler geldi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Navalni'nin ölümünün "korkunç bir haber olduğunu" söyleyerek, "Navalni Rusya'da demokrasinin ateşli bir savunucusu olarak, hayatı boyunca büyük bir cesaret gösterdi" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Navalni'nin "Rusya'daki baskıya gösterdiği direniş, hayatına mal oldu" dedi.
Sejourne, Navalni'nin ücra bir cezaevindeki ölümünün, "Putin rejiminin gerçekliğini herkese hatırlattığı" yorumunu yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı açıklamada, "Aleksey Navalny, başka hiç kimsenin olmadığı kadar özgür ve demokratik bir Rusya'nın sembolüydü. İşte tam da bu nedenle ölmesi gerekiyordu." sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Almanya Maliye Bakanı Christian Linder de, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Aleksey Navalny demokratik bir Rusya için mücadele etti. Bunun için Putin ona işkence ederek öldürdü." yorumunu yaptı.
(Ajanslar, BBC Türkçe, Euronews)