Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yapılacak Hazine yardımına geçici olarak bloke konulması kararı verdi. HDP’ye savunması için 1 aylık süre veren mahkeme, buna göre kesin karar verecek.
Yüksek Mahkeme, davanın bu aşamasında, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini kabul ederek HDP'nin hazine yardımı hesabına geçici olarak bloke konulmasına karar verdi.
Kararın 7 üyeye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.
Geçici bloke kararı nedeniyle HDP, 10 Ocak’ta siyasi partilere yapılacak Hazine yardımından payına düşen yaklaşık 180 milyon lirayı alamayacak.
HDP'den yapılan açıklamada AYM'nin kararı için "İktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspı" denildi.
Partinin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan dahil birçok milletvekili, karara Twitter’dan ‘#GaspVar’ etiketiyle tepki gösterdi.
HDP Sözcüsü Ebru Günay, AYM’nin Hazine yardımına bloke konulması kararına ilişkin : "AYM bugün evrensel hukuk ilkelerinden yoksun, bütünüyle siyasi ve utanç verici bir karara imza attı." değerlendirmesini yaptı.
Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebiyle ilgili gerekçelerini partiye gönderme kararı aldı.
Partinin buna ilişkin cevabının ardından Hazine yardımlarına bloke konulmasına ilişkin karar, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından tekrar ele alınacak. Heyet, gelecek cevabın ardından kararın kaldırılmasına veya tedbir hükmünün devamına karar verebilecek.
HDP'nin kapatılması istemli davada ceza yargılaması davası prosedürü de bir yandan ilerliyor. HDP'nin iddianameye ve ek delillere karşı savunmalarını sunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 günü belirlenmişti.
Başsavcı Şahin'in 10 Ocak 2023'teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
(BBC Türkçe, Euronews)