İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Hukukçular, istinaf ve Yargıtay'daki süreçlerinden ardından kararın kesinleşmesi durumunda İmamoğlu'nun siyasi yasaklı hale geleceğini belirtiyor.İmamoğlu karara tepki gösterdi. Altılı masa liderleri bugün saat 16.00'da Saraçhane'de düzenlenen mitinge katıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Siyasi yasağı kapsayan karar temyiz sürecinden sonra kesinleşecek.
Mahkemenin verdiği hapis cezası kararının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu makam odasından açıklama yaptı.
İYİ Parti lideriMeral Akşener'in de bulunduğu makam odasında konuşan İmamoğlu "Halkın verdiği yetkiyi öyle bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah'ın izniyle" dedi.
İmamoğlu, Saraçhane'de toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada da kararın "hukuk dışı olduğunu" savundu ve şöyle dedi:
"Bugün alınan karar işte bu hukuk dışı ve akıl dışı durumun ifadesidir. Bu dava, Türkiye’de yargının içine düşürüldüğü durumun bir özetidir. Bu karar, Türkiye yargısı adına utanç vesikasıdır. Bu karar, Türkiye’de adaletin kalmadığının ispatıdır. Bu karar, yargının muhalifleri cezalandırmaya dönük bir aygıta dönüştürüldüğünün en somut ifadesidir."
İBB Başkanı, "kararın kendisi için yok hükmünde olduğunu" da söyledi:
"Benim açımdan kesin olan şudur:. Bu bozuk düzenin verdirdiği mahkumiyet kararı, benim vicdanımda, hem aklımda hem de aklımda yok hükümdedir"
İmamoğlu ayrıca, "Bizim 2023 ideallerimiz var. Hep birlikte omuz omuza gece gündüz çalışacağız. Milletimizi aydınlık günlere taşımak adına 2023 yılında seçimlerde bu ülkenin üstüne çökmeye çalışan zihniyeti hep birlikte göndereceğiz. İstanbul'da başardık, Türkiye'de başaracağız" diye konuştu.
Saraçhane'de yeni miting
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah erken saatlerde tarifeli uçakla daha önce bir kez ertelediği Almanya gezisine gitmişti. Akşam üzeri ceza kararı çıkınca kiralanan bir özel uçakla dün İstanbul’a geri dönüp doğrudan Saraçhane’deki belediye binasına gitti.
Belediye binasında, İmamoğlu’na destek vermek isteyen başta Mansur Yavaş olmak üzere CHP’li büyükşehir belediye başkanları da bulunuyordu. Kılıçdaroğlu burada İmamoğlu’na moral veren kısa bir konuşma yaptı. İmamoğlu’nun çağrısı üzerine İstanbul’a gelen Meral Akşener ve Ahmet Davutoğlu’na bugün Ali Babacan ve Gültekin Uysal da katıldı ve 6’lı muhalefet hem İstanbul’da bir toplantı gerçekleştirdi hem de saat 16.00’da Saraçhane Meydanı’ndaki mitinge katıldı. .
Kemal Kılıçdaroğlu bu sabah Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu, "Yeni Bir Sabah" programına konuk oldu.Kılıçdaroğlu, "Anadolu'da güzel bir söz vardır. Zalim erken gitsin diye zulmün artsın derler. Saray iktidarının yaptığı açıkça bu. Yasama, yargı kendisine bağlı. Kendisinin önüne çıkacak engelleri, İstanbul'un rantını devşirmek istiyor" dedi.
"Yargı, Saray'dan gelen talimata göre karar veriyor" diyen Kılıçdaroğlu, mahkeme kararıyla ilgili şu yorumu yaptı:
"Bu milli iradeye darbedir. Bir yargıç aldığı talimatla ona siyasi yasak getirme cüretini gösterebiliyor...Bir milim geri adım atmayacağız. İnadına inadına demokrasiyi bütün kurallarıyla bu ülkeye getirmek için mücadele edeceğiz. Kimse karamsarlığa kapılmasın. Bu ülkenin halkı demokrasi istiyor, bu ülkenin halkı yargı bağımsızlığı istiyor."
Tepkiler
HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karara tepki gösterdi.
Demirtaş, Twitter’dan şu mesajı paylaştı: “Halkın iradesine bu kaçıncı ‘yargı’ darbesi. Bütün hukuksuzluklar er geç halkın kararına çarpıp döner. Oldu olacak, Ekrem Bey’i Pınarhisar Cezaevi’ne de koyun ki akıbeti aynı olsun.”
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki mahkumiyet kararına 'göstermelik yargı oyunu' diyerek tepki gösterdi.
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Ekrem İmamoğlu'na verilen yargı kararıyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı.
Turan, "Biz siyasi rekabeti önemseyen bir ekibiz. Biz meydanlarda siyasi polemik yapmayı seven bir ekibiz. Şu an kesinleşmeyen bir karar söz konusu. Yerel mahkemenin verdiği bir karar var. Ancak bundan sonraki süreçte hem İstinaf hem Yargıtay boyutu olacaktır. Yani kesinleşmeyen bir karar var. Biz isteriz ve dileriz ki tüm siyasi rakiplerimiz hakarete varan, davalara konu olan açıklamalar yapmasın. Ancak meydanlarda gümbür gümbür demokratik bir yarış yapalım" dedi.
Yorum
Konuyla ilgili hukukçu Rezan Epözdemir şu değerlendirmede bulundu:
"TCK 53. maddesinde bir güvenlik tedbiri uygulaması var, belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakma. Fail kim olursa olsun hapis cezası varsa bir güvenlik tedbiri var. Para cezası verilseydi ya da hükmün açıklanması geri bırakılsaydı bu durumda belirli hakları yoksun bırakmaya yönelik tedbir söz konusu olmayacaktı. 1 gün bile hapis cezası olsa, hapis cezası süreci belirli hakları bırakmaktan yoksun bırakılıyor. Mahkeme benim de beklemediğim bir şekilde alt sınırdan uzaklaşmış. Bu hapis cezasının doğal sonucu belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaktır. 7 gün içerisinde istinafa gidilecek. Bir fikir suçu olduğu için Yargıtay yolu da açık. Yargıtay temyiz itirazlarını reddederse kesinleşmiş olacak. Karar kesinleşirse, belediye başkanlığı görevi nihayete ermiş olacak. An itibarıyla siyasi yasak diye tabir edilmesi için kararın kesinleşmesi gerekecek. İstinaf kararı kaldırabilir veya Yargıtay kararı bozabilir. Türkiye ölçeğinde 1.5, 2 yıllık bir süreçten bahsedilir. Ama kişiye yönelik olağan dışı bir çaba olabilir mi bilmiyoruz. Ben 1,5-2 yıldan önce temyiz sürecinin bitmeyeceğini düşünüyorum. Diğer dosyalardan bir farkı olmaması lazım."
Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay'da kesinleşirse İmamoğlu'nun belediye başkanlığı düşecek siyasi yasaklı hale gelecek.
CHP’de yapılan ilk değerlendirmelerde, cezanın 2 yılın üzerinde verilmesi ile, “erteleme” ve para cezasının önüne geçilmesi, ayrıca “siyasi yasak kararı” verilmesinin sağlandığına dikkat çekildi.
(Ajanslar, NTV, BBC Türkçe)