Şemdinli davasında Yargıtay karar verdi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Şemdinli Davası'nda yargılanan sanıklara adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs suçlarından verilen cezalarla ilgili temyiz kararını verdi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi'nin bombalanması olayıyla ilgili tutuklu yargılanan astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'e verilen 39’ar yıl 10’ar ay 27’şer gün ağırlaştırılmış hapis cezalarını onayan

Yargıtay 9. Ceza dairesi, TCK'nın 220. maddesine göre verilen suç işlemek için örgüt kurma cezalarını ise bozdu.

Şemdinli’de ne olmuştu

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitapevi, 9 Ekim 2005’te bombalandı. Saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı gerçekleştiren itirafçı Veysel Ateş ile Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz bombalamanın ardından kaçarken vatandaşlar tarafından yakalandı. Araçlarında ise infaz edilecek kişiler listesi olduğu iddia edilen ve bası kişilerin isimleri, adresleri ve telefon numaraları ile krokilerin bulunduğu bir ajanda ortaya çıktı. Saldırıya ilişkin 22 Kasım 2005’te Van Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Bombalama olayına karıştıkları iddia edilen Kaya ve İldeniz tutuklandı.

Olayla ilgili iddianameyi hazırlayan dönemin Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, sanıklar hakkında “Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek ile suç işlemek için anlaşmak” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istemiyle Van. 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Savcı, Kaya ve İldeniz için “Tanırım iyi çocuklardır” diyen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt hakkında Diyarbakır 7. Kolordu’da görev yaptığı dönemde suç örgütü kurmak iddiası ile davadaki bilgileri Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdi. Soruşturma açılmasını istedi. Bunun üzerine HSYK savcı Sarıkaya’yı görevden aldı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ilk karar Yargıtay tarafından bozuldu ve dosya Van Askeri Mahkemesi’ne gönderildi. Sivil Mahkemede Ağrılaştırılmış Müebbet Hapis cezası ile yargılanan sanıklar askeri mahkeme tarafından tahliye edildi.

Yasal değişikliklerin ardından dosya yeniden sivil mahkemeye gönderildi. Mahkeme olaydan 4 yıl sonra sanıklar hakkında tutuklama kararı verdi.  Mahkeme 8 Ocak 2012’de verdiği kararında sanıklara 39 yıl 10 ay hapis cezası verdi.  Devletin bütünlüğünü bozmaya yönelik suçlamadan ise beraat ettiler.

Müdahil avukatlar karara itiraz etmişti. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem