ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermenistan ziyareti başladı. Pelosi ilk olarak Soykırım Anıtı'nı ziyaret etti. Pelosi Ermenistan Parlamento Başkanı Alen Simonyan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ermenistan ile ilişkilere dair mesajlar verdi. Pelosi son çatışmalara değinerek Azerbaycan'ı Ermeni topraklarına yasadışı saldırı düzenlemekle suçladı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Nancy Pelosi'nin açıklamasını " kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ilk olarak Başkent Yerevan'daki Tsitsernakaberd Anıtı'nda Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısına saygı duruşunda bulundu. Pelosi, anıta ve kurbanlar anısına yanan Sonsuz Ateş'e çiçek bıraktı.
Pelosi,daha sonra Soykırım Müzesi'ni de ziyaret etti.
Simonyan ile görüşmede mesajlar
Ermenistan Meclisi Başkanı Alen Simonyan, resmi ziyaret için Ermenistan'a gelen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi başkanlığındaki heyeti kabul etti.
Alen Simonyan, “Ermenistan ziyaretiniz ülkemiz için en zor dönemde gerçekleşiyor ve bu açıdan çok takdir ediliyor. Bildiğiniz gibi, 13 Eylül'den itibaren Azerbaycan, Ermenistan'ın egemen topraklarına karşı yeni bir saldırı başlattı. Azerbaycan ordusu sadece askeri mevzileri değil, birçok yerleşim yeri ve sivil altyapıyı da hedef aldı. Maalesef can kaybımız var” dedi.
Karşılama için teşekkür eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, “Herhangi bir ülkeye gittiğimizde güvenlik bizim için önemlidir. Ziyaretimizin düşmanlıkları takip eden günlere denk geleceğini az çok biliyorduk. ABD'de, aynı zamanda bizim vatandaşımız olan vatansever Ermeniler tarafından çevrelenmekten gurur duyuyoruz. Onlar bizim gücümüzün, bütünlüğümüzün önemli bir parçası” diye konuştu.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Kongresi'nin Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik yasadışı ve ölümcül saldırılarını şiddetle kınadığını söyledi.
Pelosi, "Azerbaycan'ın Ermeni topraklarına yaptığı yasadışı ve ölümcül saldırıların" ardından gezisinin özel bir önem taşıdığını söyledi.
Pelosi, "Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu, Azerbaycanlılar tarafından başlatıldı ve bunun tanınması gerekiyor” dedi.
Pelosi “AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı olan ABD, çatışmaya askeri bir çözüm olamayacağını açıkça ortaya koydu. Durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Dağlık Karabağ ihtilafıyla ilgili tüm konularda müzakere edilmiş ve sürdürülebilir bir çözümü desteklemeye devam ediyoruz." dedi.
Pelosi “Ziyaretimizin ve görüşmelerimizin değeri, Ermenistan'ın bakış açısından nasıl yardımcı olabileceğimizi dinlemektir. Bu, şimdiye kadarki tartışmalarımızın iyi bir parçası oldu” diye konuştu.
Askeri yardım konusunun sorulması üzerine Pelosi "Ekonomi konusunda önerilerimiz olacak, askeri konuda Ermenistan'ın ne istediği duymaya geldik" diye konuştu. Pelosi, "Bugünkü görüşmemizde ekonomik ve güvenlik konularını konuştuk, Ermenistan'ın 'Millenium Challenge' programlarına katılması konusu gündeme geldi, savunma konularındaki işbirliğimiz gündeme geldi. Beklenti ve isteklerin neler olduğunu dinlemek ve anlamak için buradayız” dedi.
ABD'nin, Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) çekilmesinini bekleyip beklemediği sorusuna Pelosi, "Diğer kuruluşlarla ilişkiler Ermenistan'a kalmış" yanıtını verdi ve şöyle devam etti:
“Ermenistan'da demokrasi, dünya için iyi bir şey. Kadife Devrim dünya çapında alkışlandı. Son seçimler özgür ve adildi. Demokrasiye geçiş için iyi bir örneksiniz ve bunu destekliyoruz. Ermenistan'ın diğer oluşumlarla ilişkilerine karar vermek Ermenistan'a bağlıdır, ancak bizim açımızdan Ermenistan'ın toprak güvenliği ve egemenliği, Ermenistan demokrasisi, bizim için öncelikli değerdir. Diğer ülkelerle ilişkilerimizde Ermeni demokrasisinin ve egemenliğinin bir öncelik olduğunu göstererek nüfuzumuzu, kozumuzu kullanmalıyız” Pelosi Ermenistan'a yönelik son saldırıları kınayan teklifin Kongre'de gündeme alınacağını da hatırlattı.
Pelosi, "ABD neden İlham Aliyev'e Ermenistan'da sivillere yönelik saldırıları için yaptırım uygulamıyor, Azerbaycan'a da yaptırım uygulanması mümkün mü?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bu son gelişmeler ve tarihi anıtlar ile ilgili sorular dikkatimizin odağında. Ülkemizin başkanı soykırım kararının kabul edilmesini destekledi, Ermenistan'ı Demokrasi Zirvesi'ne katılmaya davet etti ve bu konular doğrultusunda uzun yolculuğumuza devam edeceğiz"
Azerbaycan'dan tepki
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Nancy Pelosi'nin açıklamasını "asılsız, haksız ve kabul edilemez" olarak nitelendirerek, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe" olarak değerlendirdi.
Pelosi, Başbakan Nikol Paşinyan ve diğer üst düzey Ermeni yetkililerle de bir araya gelecek.
Pelosi ayrıca Cafesjian Sanat Merkezi'nde bir konuşma yapacak.
Pelosi'ye Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi Başkanı Frank Pallone ve Temsilciler Anna Eshoo ve Jackie Speier eşlik ediyor.
Pelosi'nin Soykırım Müzesi'ni ziyaretinde Müze Yöneticisi Edita Gzoyan konuklara eşlik etti. Pelosi ve beraberindeki heyet, Müze'deki kalıcı ve geçici sergiler hakkında bilgi aldı. Pelosi, ziyareti vesilesiyle açılan ve Amerikan Near East Relief örgütünün Ortadoğu'daki faaliyetleri ile çeşitli ABD devlet yetkililerinin Ermeni Soykırımı'na ilişkin olarak kabul ettiği açıklama ve kararların anlatıldığı sergiye özel ilgi gösterdi. Edita Gzoyan, Ortadoğu'daki yüz binlerce Ermeni'nin yanısıra binlerce diğer muhtaç insanın, Amerikan Near East Relief yardım kuruluşu, Amerikan hükümeti ve bireylerin insani çabaları sayesinde kurtarıldığını kaydetti.
(Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerbaycanca, Reuters)