Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin uzmanları, 20 yıldan fazla süredir çözülemeyen Dağlık Karabağ meselesinin çözümünde anahtarın her iki tarafın müttefikleri olan Türkiye ve Rusya'nın elinde olduğunu dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı eski diplomatlarından Amerikan Dış Siyaset Konseyi üyesi Wayne Merry, dün düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, 'Moskova ve Ankara; Ermenistan ile Azerbaycan ilişkilerindeki problemlerle çok daha ilgili olmak ve bunların içinde daha aktif şekilde yer almak zorunda kalacakları bir durumla karşı karşıyalar' yorumunda bulundu.
Merry, 'Ermenistan ve Azerbaycan'ın kendi başlarına uzlaşma ihtimali gerçekçi olmak gerekirse sıfır. Aksine yeni bir silahlı ihtilafın, bir savaşın yaşanma ihtimali ise giderek artıyor' dedi.
Merry, uyuşmazlığın diplomatik yollardan çözümü için Moskova ile Erivan arasında ve Ankara ile Bakü arasındaki ilişkilerin de reformdan geçmesi gerektiğini savundu. Erivan'ın Moskova üzerindeki etkisi ve Bakü'nün Ankara'ya bakışına işaret eden Merry, 'Moskova'da insanlar bu tür ilişkilerin bir patron-müşteri münasebeti içinde gerçekleştiğini gayet iyi biliyorlar' diye konuştu.
Bölgesel güçlerin rollerini yeniden tanımlamalarını isteyen Merry, 'Türkiye'nin bölgesel bir güç olma rolü, diğer bir bölgesel güç olan Rusya ile dikkatli bir şekilde koordine edilmelidir. Bu iki ülke problemin çözümüne müspet manada ortak bir katkı sağlayabilir' dedi.
Bununla birlikte diğer panelistler, meselenin hallinde öncelikle Ermenistan ve Azerbaycan'a daha fazla adım atmaları çağrısında bulundu. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Rusya ve Avrasyan Programı konuk uzmanı Sergey Markedonov ise, Rusya'nın Bakü ve Erivan bir girişim başlatmadan meseleyi çözebilecek durumda olmadığını ifade etti. Markedonov, Türk dış politikasının Ortadoğu ile olan meşguliyetinin getirdiği diplomatik yükün Türkiye'nin Kafkaslar'da daha etkin bir rol oynamasını olumsuz etkilediğini de ifade etti. Markedonov, 'Türkiye'nin Minsk Grubu'nun (Rusya, ABD ve Fransa) dördüncü eş başkanı olmaya hazır olduğundan emin değilim. Tabi Dağlık Karabağ meselesi Türkiye için çok önemli. Fakat bu her şeyden önce Ermeni-Türk ilişkileri bağlamında değerlendirilmeli. Milliyetçilik prensiplerini terk etmeniz mümkün değil. Evet, Azerbaycan'da Türki kardeşlerimiz var, fakat (Türkiye için) her şeyden önce ulusal çıkarlar geliyor' şeklinde konuştu.
WASHINGTON (İHA)