"Deniz Zarakolu Serbest Bırakılmalı"

Uluslararası Yayıncılar Birliği tutuklu bulunan akademisyen ve yayıncı Deniz Zarakolu ile yayıncı Ragıp Zarakolu hakkındaki suçlamaların düşürülmesi ve Deniz Zarakolu'nun hemen serbest bırakılmasını istedi.

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) yargılanmaları süren yayıncı Ragıp ve Deniz Zarakolu hakkındaki suçlamaların kaldırılmasını ve Deniz Zarakolu'nun hemen serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Türkiye'de onlarca yazar ve yayıncının tutuklu olduğunun ya da yargılandığını hatırlatıldığı açıklamada yayıncılarla ilgili yapılan insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

IPA'nın pek çok yazar ve entelektüelin yalnızca yazıları ve yayınları nedeniyle suçlandıklarına inandığı vurgulandı ve bu durumun Türkiye'nin insan hakları yükümlülüklerinin ihlali olarak değerlendirildiği bildirildi.

Haziran 2012'de, 29. IPA Kongresi 'hakaret, devlet güvenliği, devlet sırrı veya terörizm gibi terimlerin geniş tanımlarının sansürün, medyanın tedirgin edilmesi ve demokratik olmayan etkiler, için tehlikeli saldırılarla suistimal edilmesini reddeden' bir karar aldığı hatırlatılan açıklamada, 'Üzüntü verici şekilde, Türkiye'nin katı Terörle Mücadele Yasası (TMY) yukarıdaki kararın içeriğiyle fazlasıyla örtüşüyor. TMY'nin genişliği Türk yetkililere Türkiye'de pek çoklarının ifade özgürlüğünü kısma imkanı veriyor ki buna yayıncıların ve yazarların yayınlama özgürlüğünü yıllardır savunan yayıncılar da dahil. Bu Zarakolu'lar için özellikle geçerli' diye kaydedildi.

Dünya çapında kitap ve dergi yayıncılığının tüm unsurlarını temsil eden küresel sivil toplum örgütü IPA'nın açıklamasında, Türkiye'de tutuklu ya da yargılanmakta olan yazar sayısının dünyadaki tüm ülkelerdekinden daha fazla olduğu da belirtildi.

Bilgi Üniversitesi'nde siyaset bilimi doktora öğrencisi olan ve BDP Siyaset Akademisi'nde ders veren Deniz Zarakolu, bugün ikinci kez hakim karşısına çıkıyor. Zarakolu, dava kapsamında 7 Ekim 2011'den beri tutuklu bulunuyor. Deniz Zarakolu aynı davada babası yayıncı Ragıp Zarakolu ile birlikte yargılanıyor.