Fransa'da tarihçiler ve anayasa profesörleri görüş belirtti

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin gözetiminde Fransa Ulusal Meclisi’nden hızla geçerek senatoya gelen ‘Ermeni soykırımını inkâr edenlere hapis ve para cezası öngören’ yasanın senato maratonu başladı. Senatoda çoğunluğunu elinde tutan Sosyalist Parti Grubu, ilk olarak, Türk ve Ermeni dernekleri ile tarihçi ve anayasa profesörlerini dinledi.

 

Hürriyet - Toplantıda, anayasa uzmanları Anne Levade ve Bertrand Matheieu, diaspora temsilcileri Ara Toranyan, Antoine Bagdikyan ve Murad Papazyan, Türk dernekleri adına Anadolu Kültür Derneği Başkanı Demir Önger ve tarihçi Pierre Nora görüş bildirdi. İki anayasa uzmanı, lehte ve aleyhte söz alarak yasanın anayasaya uygunluğunu konusunda senatörlere bilgi aktardı. Diaspora temsilcileri ise Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığını öne sürerek, “70 gazeteci içeride. İfade özgürlüğü diye bağırmalarına rağmen, kendi ülkelerinde ifade özgürlüğü yoktur. Orhan Pamuk bu nedenle yargılanmıştır. Hala da soykırım vardır diyenler yargılanmaktadır” dedi. Ermeni derneklerinin ardından söz alan Tarihe Özgürlük Derneği Başkanı Pierre Nora ise yasaya karşı olduğunu, yasa çıkarsa tarihçilerin bağımsız araştırma yapma özgürlükleri ve ifade özgürlüğünün derin yara alacağını söyledi. Nora, “Bırakın bağımsız tarihçiler işlerini yapsın” dedi.

Fransa’da yaşayan Türk toplumu adına toplantıya davet edilen Anadolu Kültür Derneği Başkanı Demir Önger ise Fransız Sosyalist senatörleri Türkiye ve Ermeni halklarının bir sorunu olmadığını, Ermeni diasporasının kendi varlıklarını sürdürmek ve ‘nihai amaçlarına ulaşmak’ için soykırım konusunu kullandıklarını dile getirdi. Önger, “Soykırım olmasa Ermeni diasporası darmadağın olur. Daşnak örgütü mensuplarının kendi konuşmalarından alıntılarla size aktarıyorum: Birinci etap soykırımı kabul ettirmek, ikinci etap tazminat ödettirmek, üçüncü etap ise Türkiye’den 6 ili almak” iddiasında bulundu.

Bu arada, parlamentodan geçtikten sonra hükümetin talebiyle senato gündemine alınması istenen inkar yasasının hangi tarihte görüşüleceğini belirleyecek olan Başkanlık Divanı toplantısı da 17 Ocak’a ertelendi.

Kategoriler

Güncel Diaspora