Sivas davasında savcı da zaman aşımı dedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 35 aydının yakılarak katledildiği Sivas Katliamı davasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi kararının onanmasını istedi. Başsavcılık, yerel mahkeme ile aynı görüşte olduğunu açıklayarak, Sivas katliamının 'insanlığa karşı suç niteliği taşımadığı'na karar verdi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Mart 2012'de görülen duruşmada 5 sanık yönünden davanın zaman aşımına uğramasına karar vermişti.

Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarıyla birlikte müdahil avukatlar, katliamın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve bu nedenle zaman aşımı hükümlerinin uygulanamayacağını belirterek, Yargıtay'a itirazda bulunmuştu.

Yargıtay Başsavcılığı, dosyayı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Başsavcılık, katliamın, 'siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle, toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda ve sistemli olarak işlenmediği' savunularak, 'Mahkemece eylemin insanlık suçu kapsamında değil, terör suçu kapsamında değerlendirilmesi doğru bulunmakla, bu konuya ilişkin katılanlar vekillerinin talepleri yerinde görülmemiştir' ifadeleri yer aldı.

Sanıklardan Şevket Erdoğan, Hakan Karaca, Necmi Karaömeroğlu, Köksal Koçak ve İhsan Çakmak hakkındaki suçlar için zaman aşımı gerçekleştiğinin kaydedilerek yapılan itirazların reddedilmesi ve hükümlerin onanması istendi.