Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde, diyalog kapsamının genişletilmesi için Diyarbakır’a gelen bir grup gazeteci ve akademisyenin katılımıyla düzenlenen ”Ermenistan Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı” dün sona erdi.
Ermenistan’dan gelen heyet dünkü oturumun ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Baydemir, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Diyarbakır surlarının harcında Türklerin, Kürtlerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Keldanilerin ve tüm etnik kimlikler ile inançların alın teri ve emeği olduğunu söyledi.
Tüm Ermenileri Diyarbakır’a davet ettiklerini ifade eden Baydemir, şöyle konuştu:
“Kendi namı hesabıma Diyarbakır doğumlu bir Kürt olarak, Diyarbakır üzerinde ne kadar hakkım varsa, ecdadı burada yaşamış bir Ermeni, Süryani veya Keldani'nin en az benim kadar bu kentte yaşamaya hakkı vardır. Ecdadı Diyarbakırlı olan tüm hemşerilerimin torunlarını Diyarbakır'a, kendi evlerine davet etmek istiyorum. Kentinize geri dönün. Katliam ve işkence sürecine katılan dedelerimizin mirasını ve onların vicdansızlığına ortak olmayı reddediyoruz. Katliama karşı çıkan, zulme karşı çıkan dedelerimizi de saygı ve minnetle anıyoruz. Bence Türklerin, Kürtlerin, Ermenilerin, Arapların ve Süryanilerin bir arada yaşayabilmeleri için diyalog ve müzakereyi başlatmamız lazım. Yurtdışı yasağım var. Şayet bu bir gün kalkarsa Yerevan'a gitmeyi çok isterim. Diyarbakır'dan bir demet çiçeği anıta bırakmayı çok isterim. Çok üzgün olduğumu ifade etmeyi çok isterim. Yeni bir nesil olduğunu, geçmişin vicdansızlığını reddettiğini de yaşamını yitirenlere müjdelemek isterim. En büyük hayallerimden biri Türkiye'de Ermeni, Türk, Süryani ve tüm ezilmiş halklar adına ortak bir anıtın dikilmesidir.”
Yerevan Basın Kulübü Başkanı Navasardian ise son birkaç yıldır gazetecilere komşu ülkeleri tanımaları için bir fırsat tanımak gerektiğini anladıklarını söyledi.
Bu kapsamda artık başkentler seviyesinde değil daha derinden ülkeleri tanımanın önemli olduğunu vurgulayan Navasardian, özellikle Ermeni gazeteciler için Türkiye'nin çok kültürlülüğünü anlamanın önem arz ettiğini belirtti.
'Artık tek bir insan ölmemelidir'
Bir gazetecinin “ Oslo müzakerelerinin yeniden başlayacağına ilişkin bir düşünceniz var mı?” sorusu üzerine Baydemir, Kürt sorununun “Kürt halkının halk olmaktan kaynaklı haklarını kullanamaması” sorunu olduğunu öne sürdü.
Baydemir, Kürt halkının taleplerinin hiçbir şahıs veya örgütle sınırlı olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“21. yüzyılda tek bir insanımızı yitirmememiz lazım. Her iki taraf açısından da yeteri miktarda bedel ödendi. Müzakeresiz, diyalogsuz ve çatışma ile geçirdiğimiz her gün kayıptır. İster Oslo, ister Ankara , ister Diyarbakır olsun müzakere derhal başlamalıdır. Hükümetin Oslo'da başlattığı müzakere sürecine bugün karşı çıkanlar, 'müzakere olmasın' diyenler veya bozanlar bilsinler ki, çatışmaların tekrar başlamasından ve bugün yitirdiğimiz her Türk ve Kürt halkının kanından mesuldürler. Müzakere tutanaklarını eline alıp kamera karşısında, 'bu bir suçtur' diyenler bilsinler ki bu ölümlerin vebali de onların boynuna olacaktır. Ölümlere seyirci kalmak daha büyük bir suç ve vebaldir. Kürtler kendi adlarına hangi aktörleri ve mekanizmaları muhatap olarak öngörüyorlarsa hükümet onlarla müzakereyi derhal başlatmalıdır. Çatışma ve ölüm ile geçireceğimiz her gün Kürt ve Türk halkının manevi ve birlikte yaşam dünyasında büyük tahribat yaratıyor. Benim varlığımı tanımayan hiçbir halka ben artık varlığımı armağan etmiyorum. Bunu kimse bölücülük olarak görmemeli. Müzakere kayıtsız yapılmalıdır. Artık tek bir insan ölmemelidir.”
Baydemir, “belediye başkanlığına 3. kez aday olacak mısınız” yönündeki başka bir soruya ise parti tüzüğünde kendisinin de desteklediği karar doğrultusunda 2 dönemden daha uzun süre belediye başkanlığı yapılmadığını söyledi.
Kitap yazmayı da düşündüğünü ifade eden Baydemir, bunun yanı sıra barış mücadelesine katkı sunacağını belirtti.