Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı

Sivas Katliamı’nın 28'inci yılında Madımak Oteli'ne yürüyen yüzlerce kişi, faillerin yargılanması talebini dile getirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Madımak Oteli’nde 33 aydın, yazar ve 2 otel çalışanının yakılarak katledildiği Sivas Katliamı’nın 28’inci yıl dönümünde anma etkinliği düzenledi. 

Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, CHP milletvekilleri ve çok sayıda Alevi örgütü ile demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. 

Otele doğru yürüyen katılımcılar, “Katliamlara hayır Madımak’a adalet" yazılı ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıdı. Kitle, “Sivas'ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas için adalet herkes için adalet" sloganları attı. Polis ablukasında Madımak Oteli önüne gelen kitle, otel önüne karanfil ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını bıraktı.

Otel önünde konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, Sivas Katliamı'nda adaletin yerini bulmadığını belirterek, iktidarın failleri koruduğunu söyledi. Madımak Oteli'nde yaşananları asla kabul etmeyeceklerini ifade eden Günay, katliam zihniyetinin günümüze kadar devam ettiğini söyledi. Günay, "Failleri çok iyi tanıyoruz. Katleden bir zihniyetle karşı karşıyayız. Zihniyet hala derin devlet ile iş başında" diye ekledi.

Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Sivas Katliamında yaşamını yitirenlerin sesi olmaya devam ettiklerini belirterek, "Biz bu yola inançla bağlıyız. İnancımız sevgidir. Zulme boyun eğmemek de bizim mirasımızdır. 28 yıldır süren mücadelemize yeni katliamlar ekleniyor. Kardeşçe barış içinde yaşamayı beceremeyenler bugün de kendinden başkasının varlığına tahammül edemiyor. Ayrıştırmaya, yok saymaya ve katletmeye devam ediyor. 28 yıl önce burada tarihin en karanlık katliamını yaptılar. Bilimin, sanatın, şiirin, türkünün merkezini yaktılar. Biz bu katliamda sorumlu olanları, katilleri serbest bırakanları ve davayı zaman aşımına uğratanları affetmiyoruz. Bizim acımız ilk günkü gibi taze. Biz kanlı Sivas'a adaleti getirmeye ant verdik. Sivas’ı unutmadık, unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan da devletin katliamın içinde olduğu için adaleti sağlamadığını kaydederek, "Sivas Katliamı'nın arkasında bizzat devletin kendisi var" diye konuştu. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için taleplerini dile getirdi. Konuşmaların ardından, semah ile anma etkinliği sona erdi.

(Mezopotamya Ajansı)

         

Kategoriler

Güncel