ABD ziyareti öncesinde konuşan Mursi, BM konuşmasında ABD'ye ve özellikle Batı dünyasına önemli mesajlar götürdüğünün ipuçlarını verdi. Mursi, Mısır'ın temel hedeflerini belirlediği konuşmasında, ABD'den İsrail ve Filistin konusundaki beklentilerinin de altını çizdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ABD ziyareti öncesinde konuştu.
New York Times'la yaklaşık bir buçuk saat süren bir röportaj gerçekleştiren Mursi, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında nelere değineceğine dair önemli ipuçları verdi.
Arapların değerlerine saygılı olunmalı
Mursi röportajda ABD'nin Arap dünyasına yaklaşımını değiştirmesini gerektiğinden bahsetti. 'Eğer kızgınlığın üstesinden gelmek istiyorlarsa onların değerlerine saygılı olmayı öğrenmeleri gerekiyor, Filistin Devleti'nin inşasına katkıda bulunmakta çözümün bir parçası olabilir' diye konuştu.
Hakaret filmi sonrası yaşananlara değinen Mursi, protestolarda yapılan bazı hareketlerin kabul edilemeyeceğini söylese de film konusunun tartışılması gerektiğinden bahsetti.
Mısır'ın sivil bir devlet olduğunu söyleyen Mursi, 'Mısır, teokratik değil, askeri değil, demokratik, özgür, anayasal, meşru ve modern bir devlettir' diye konuştu. Mısır halkının seçimine göre tavır aldıklarını söyledi.
Ayrıca Mursi, Obama'ya Arap Baharı sürecini desteklediği için teşekkür etti.
'Camp David'e uyun'
Muhammed Mursi, Amerikalı yetkililerin Filistin için özel bir sorumluluk taşımalarını gerektiğini söyledi. Mursi, 'ABD 1978 yılında Camp David antlaşmasını imzaladı, antlaşmaya göre İsrail güçlerinin Gazze'den ve Batı Şeria'dan çekilmeleri gerekiyordu. Filistinliler barış ve adaletin yerine gelmesini bekliyor ancak sözleşme yerine getirilmemiş bir şekilde bekliyor' diye konuştu.
İhvanı Müslim'de olmasının kendisi için bir utanç veya çekince oluşturmadığını belirten Mursi, 'Müslüman Kardeşler'in içinde büyüdüm, Müslüman Kardeşler'in prensiplerini öğrendim, Müslüman Kardeşler sayesinde ülkeme nasıl gönülden bağlanacağımı öğrendim ve politikayı öğrendim. Sonra da lider oldum' diye konuştu.
Mısır'ın hedefi: Halk iradesi, gıda, ilaç ve silah
Cumhurbaşkanı Mursi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ise Mısır'ın sahip olmak istediği dört ana başlığı söyledi; halk iradesi, gıda, ilaç ve silah.
Mısır devlet televizyonlarının ortak yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Mursi, ülke ve Ortadoğu gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ülkesinin sivil, demokratik ve anayasal bir devlet olma kararlılığına vurgu yapan Mursi, yeni anayasanın ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tekrarlanıp tekrarlanmayacağıyla ilgili soruya, ''Bu, Anayasa Mahkemesinin alacağı bir karar. Anayasa komisyonunun kararlarına müdahalede bulunmam sözkonusu değil. Yeni anayasa metni son şeklini aldığında halkın üzerinde uzlaştığı, geniş toplumsal diyaloğun sağlandığı, tam bağımsız bir çalışma olacak. Anayasa Mahkemesi karar verirse seçimler tekrarlanabilir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeniden yapılması hususu Anayasa Mahkemesinin takdirindedir'' yanıtını verdi.
Hazırlanan anayasayı referanduma götüreceklerini söyleyen Mursi, yeni anayasa kabul edildikten sonra bir hukuk devletine yaraşır şekilde anayasanın getirdiği yeni hükümleri kabul etmek ve saygı duymak gerektiğini ifade etti.
'Mısır süper güç olacak'
Mısır devriminin hedeflerine ulaşması ve istikrarın sağlanması konusunda iyimser olduğunu dile getiren Mursi, ''Mısır'ı dünyada söz sahibi bir süper güç yapmak için elimden geldiği kadar görevimi yapmaya çalışıyorum. İleriye doğru adımlar atıyoruz, büyük hedefler ve umutlar taşıyoruz. İhtiyacımız olanı elde edinceye kadar çok çalışmamız gerekiyor. Yapmamız gereken işleri başkalarından beklememeliyiz. 4 şeye sahip olmak istiyoruz, 'Halk iradesi, gıda, ilaç ve silah'. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için biraz zamana ihtiyaç var. İyimser ve umutlu olmak için pek çok nedenimiz var. İrade gücümüz ve kaynaklarımız bunlardan birkaçı. Daha iyi bir yarın için birlikte hareket etmeliyiz'' dedi.
100 gün planı
Ülkenin pek çok sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu belirten Mursi, bunlar içerisinde daha önce vadettikleri gibi 100 gün planı çerçevesinde güvenlik, trafik, yakıt, çöp toplama ve ekmek kalitesi ile ilgili sorunların olduğunu söyledi. Öncelikli olarak çözülmeyi bekleyen meseleler hakkında geniş çaplı bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Mursi, yasama yetkisinin kullanılması ile ilgili olarak, ülkede sandığın hakem olduğunu, Mısır'da tüm kesimler için ifade özgürlüğünün garanti altında olduğunu ancak olağanüstü bir durumda yasama yetkisini kullanacağını söyledi.
Suriye ve Filistin
''Suriye'de akan kan durmalı'' çağrısı yapan Mursi, ''Esed rejimi bütün uluslararası kanun ve normlara aykırı hareket ettiğinin farkına varmalı'' dedi.
Filistin halkının talepleri yerine getirilmeden ve Filistin devleti kurulmadan bölgede barış sağlanamayacağını ifade eden Mursi, Filistin halkına desteklerinin süreceği mesajını verdi.
'Yolsuzlukla mücadelemiz sürecek'
Yolsuzluğu Mısır'ın en büyük sorunlarından birisi olarak gösteren Cumhurbaşkanı Mursi, hükümetin bu sorundan bir anda kurtulmasının mümkün gözükmediğini belirterek: ''Bu ülkede yolsuzluk yapanlara fırsat vermeyeceğiz. Herkes yaptıklarının hesabını verecek. Şimdi hukuk ve yargı kararlarına saygı duyma zamanı'' ifadelerini kullandı.
Eğitime yapılan yatırımların yeterli olmadığını, eğitim programlarının geliştirilmesi için yaklaşık 16.6 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Mursi, çarpık yapılaşma ve gecekondu sorununu çözmek için araştırmalar yaptıklarını, okul, su, elektrik ve altyapı gibi sorunları olmayan yerleşim bölgeleri inşa edilmesiyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Asgari ücret konusuna da değinen Mursi, asgari ücretin bir hak olduğunu ve gerekli çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Asgari ücretin 133 dolar seviyesine ulaştığını, hedeflerinin 200 dolar olduğunu belirten Mursi, bu rakamı daha yükseklere çıkarmak için çalıştıklarını dile getirdi.''Çok partili sistemin sağlıklı ve gerçekten istenilen bir durum olduğunu, çok partili hayata geçişin gerçek ve olumlu bir etkileşimin olacağı bir güven ortamının da habercisi demek olduğunu'' ifade eden Mursi, dış politika ve ülkedeki protestolara ilişkin de açıklamalarda bulundu.
''Karşılıklı saygı ve ortak çıkarlara dayalı olan bir dış politikamız var. Afrika ve Nil havzasının çevresindeki ülkelerle olan ilişkimiz dış politikamızın merkezini oluşturuyor'' diyen Mursi, üretim sürecini aksatmamak şartıyla grev ve protestolar yapılabileceğini, bunun normal bir durum olduğunu söyledi.