ABD’de faaliyet gösteren Moderna şirketinin geliştirmeye çalıştığı kod adı mRNA-1273 olan aşı için ikinci aşamaya geçildiği haberleri geçtiğimiz hafta uluslararası basına yansımıştı. İkinci aşamada insanlar üzerinde yapılan ilk testler pozitif sonuçlandı. Yaz boyu sürecek gelecek aşamalar da başarı ile sonuçlanırsa aşı yıl sonu hazır olabilecek.ABD’li Ermeni girişimci Nubar Afeyan’ın kurucuları arasında olduğu biyoteknoloji şirketi Moderna umut verici haberlerle gündeme geldi. Koronavirüs için geliştirilen aşı insanlar üzerinde olumlu sonuç vermeye başladı.
Gelişmenin ardından, acil bir basın açıklaması yapan Moderna temsilcisi Dr. Tal Zaks, “Geldiğimiz nokta, aşının bağışıklık sisteminin mücadelesine yardımcı olduğunu gösteriyor.” dedi. Denek sayısının binleri geçeceği üçüncü aşamaya Temmuz ayında başlanacak. 3 aşamada da başarılı olunursa, aşı bu yıl sonuna kadar veya 2021 başında hazır olacak.
Üretilecek doz hakkında net bilgi vermeyen Dr. Zaks, “Hedefimiz tüm dünyanın yararlanması. Elimizden geldiği kadar çok aşı üretmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Zalks ayrıca mRNA-1273 isimli aşının güvenilir ve tolore edilebilir olduğunu da açıkladı. Aşı ve çalışmaları paralel olarak bir çok ülkede devam ediyor.
İlk sonuçlar olumlu
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen incelemelerin sonuçlarına göre aşının oluşturduğu antikorların seviyesi Covid-19 hastalığından iyileşenlerin vücudundaki antikorlar seviyesiyle aynı oldu.
Moderna deneye katılan 8 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı Açıklamalarda böylece aşının bağışıklığa yardımcı olacağı ve dünyada koronavirüs mücadelesinde yeni bir sayfa açılacağı belirtildi.
Uzmanlar insanlara paralel olarak, fareler üzerinde de deneylerin sürdüğünü belirttiler. Deneylere göre, enfekte olan farelere yapılan ek testlerde aşı sayesinde virüsün akciğerlerdeki savaşında oldukça iyi yol alındığı gözlemlendi. Aşı sayesinde virüs akciğerlerde çoğalamadı. Moderna, bu deneylerden yola çıkarak aynı sonuca insan bedeninde de ulaşabileceğini düşünüyor.
Yan etkilere rastlanmadı
İnsanlar üzerinde düşük, orta ve yüksek dozda denen aşılarda büyük yan etkilere rastlanmadı. Dr. Zaks, baş/kas ağrısı, ateş ve kızarıklık gibi yan etkilerin bir gün sonra ortadan kalktığını belirtti.
Moderna’nın yaptığı açıklamadan sonra şirket hisseleri %25 arttı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Moderna dışında şu an tüm dünyada 7 farklı aşı denemesi yapılıyor. Moderna’nın haricinde Fransa’da Sanofi, ABD’de Pfizer, Inovio isimli şirketler, İngiltere’de Oxford Üniversitesi ve Çin’de de üç şirket çalışmalarına devam ediyor.
Ailenin kökleri bu topraklara dayanıyor
Moderna Inc.’nin kurucu ortağı, aynı zamanda Aurora Humanitarian Initiative'in de kurucu ortağı olan Nubar Afeyan bu topraklarda yaşamış bir Ermeni ailenin torunu. Afeyan’ın ailesi, Ermeni Soykırımı’nın ardından Beyrut’a yerleşmiş. Afeyan’ın büyük teyzesi Armenuhi, burada 101 yaşında hayatını kaybetmiş.
1987’de ABD’nin saygın eğitim kurumlarından MIT’den biyokimya alanında doktorasını alan Nubar Afeyan, yalnızca ABD’de değil küresel çapta da girişimcilik, inovasyon, risk sermayesi, biyoloji mühendisliği, ilaç geliştirme, tıp teknolojileri ve yenilenebilir enerji konularında konferanslar veriyor