Sajjadi geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, "Ermenistan Başbakanı’nın davet üzerine İran Cumhurbaşkanı önümüzdeki haftalarda ülkeyi ziyaret edecek." dedi.İran’ın Ermenistan Büyükelçisi Kazem Sajjadi, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın daveti üzerine önümüzdeki hafta Yerevan’ı ziyaret edeceğini söyledi. Açıklamanın ardından Ermenistan ve İran basını iki ülke arasındaki ilişkilere yoğunlaştı.
Başbakan Paşinyan bu yılın Şubat ayında gerçekleştirdiği İran resmi ziyaretinin ardından Ruhani'yi Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısına katılmaya davet etmişti. İran’daki samimi görüşme ve yeni işbirliği planlarının açıklamasının ardından, ABD’nin uzun yıllardır iyi giden bu ilişkilerin daha da üst düzeye çıkarılmasına tepki verebileceği basında oldukça tartışıldı.
“ABD baskı yapmıyor”
Başbakan Paşinyan’a göre, ABD Tahran’a uygulanan ABD yaptırımları çerçevesinde İran’la ilişkilerini kesmesi için Ermenistan’a baskı yapmıyor.
Fransa’daki Ermeni dergisi “Nouvelles d’Armenie” ile geçen hafta yaptığı söyleşide Paşinyan’a yaptırımların Ermenistan için ciddi sorunlara yol açıp açmadığı soruldu.
“İddialı sözler söylemek istemiyorum ama diplomatlarımız bu konuda çok önemli bir zafer kazanmayı başardılar. Amerikalı ortaklarımız sorunu iyi kavramış gibi görünüyor. Washington İran'ın Ermenistan için ne ifade ettiğini gayet iyi anlamaya başladı.” diyen Paşinyan ABD'den herhangi bir baskıya maruz kalınmadığının altını çizdi.
Parlamento sözcüsü Ararat Mirzoyan, Temmuz ayında Washington’u ziyaret ettiği günlerde Atlantik Konseyi adındaki düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada bu konuya da yer vermişti.
Mirzoyan, “ABD'nin İran konusundaki yaptırım gündemine katılması için Ermenistan'a baskı yapmasını istemiyoruz” derken, diğer iki Müslüman ülke olan Azerbaycan ve Türkiye ile kapalı olan sınırlar nedeniyle İran’ın Ermenistan’ın dış dünyaya açılmasını sağlayan az ülkelerden olduğunu belirtmişti.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise Ekim 2018’de Ermenistan’a yaptığı gezi sırasında Paşinyan ile İran yaptırımlarını tartışmış, Ermenistan-İran sınırındaki trafiğin “önemli bir sorun” olacağını, çünkü Washington’ın yaptırımları “çok sert bir şekilde uygulayacağını” söylemişti.
Paşinyan o günlerde basınla olan konuşmalarından hükümetinin Tahran'la yalnızca ekonomik değil siyasi ilişkilerini de derinleştireceğini açıkça belirtmiş, takip eden Şubat ayında İslam Cumhuriyeti'ne resmi ziyarette bulunmuştu.
Paşinyan son günlerde hükümet iki ülke arasındaki enerji projelerinin uygulanmasına olan ilgisini önde gelen İran medya organlarıyla yaptığı röportajlarda yineledi. Ermeni ve İran elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak üçüncü bir iletim hattının inşaatının devam etmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.
Bu hafta yaptıkları telefon konuşmasında, Ruhani ve Paşinyan’ın yüz yüze geldiklerinde yeni projeler hakkında konuşmaları konusunda mutabık kaldıkları da bildirildi.
İran Cumhurbaşkanlığı internet sitesine göre, Paşinyan ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliği dönem başkanlığına değinerek üye ülkelerin parlamentolarında, İran ile Avrasya Ekonomik Birliği üye ülkeleri arasında serbest ticaret bölgesi oluşturma anlaşmasının onaylanması müjdesini Ruhani'ye verdi.