CHP, TBMM Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu anayasanın 'hak ve özgürlükler' bölümü önerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ülke genelinde yaşanan bütün din ve mezhepleri temsil etmesi isteniyor. Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapsamı genişlemekle kalmazken, cemaatleri ruhani liderler yerine Diyanet temsil edecek. CHP'nin önerisinde vatandaşlık tanımı ise netlik kazanmamaya devam etti.
CHP, azınlık cemaatlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca temsil edilmesini istedi. Bu öneri Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapsamını genişleterek gayrimüslimlerin dini temsilciliği ile düzenlenmesini Diyanet'e devretmeyi öngörüyor. Önerinin azınlık vakıfları ve gayrimüslim cemaatlerin ruhani liderlerinin konumu ile ilgili tartışma yaratması bekleniyor.
Zaman gazetesinden Habib Güler'in haberine göre, CHP, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda sunduğu önerisinde Diyanet'in azınlık cemaatlerini temsili, ve seçmeli din eğitimi ile ilgili değişiklikler yer aldı.
Öte yandan CHP'nin vatandaşlık tanımı ise netlik kazanmadı. Partinin içinde vatandaşlık tanımında 'Türk ulus' vurgusu üzerine anlaşmazlık yaşandığı yorumları yapılıyor.
Diyanet'in kapsamını arttırmayı öneriyor
CHP'nin anayasa taslağının ilk bölümüne yönelik önerilerinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın işlevine ilişkin önemli değişikliklere gidildi. Mevcut Anayasa'nın 136. maddesinde tanımlanan kuruma, CHP'nin önerisinde çok daha kapsamlı görevler verildi. Önerinin ilgili maddesinde, 'Diyanet İşleri Başkanlığı genel idare teşkilatı içinde yer alır. Kuruluşu toplumdaki farklı din ve mezheplerin temsili esasına dayanır. Din ve inanç özgürlüğünün anayasada belirtilen esasları çerçevesinde ve laiklik ilkesi doğrultusunda kanunda sayılan görev ve yetkilerini yerine getirir' ifadeleri yer aldı.
Ruhani liderlerin konumu
Anamuhalefet partisinin önerisinde, bir mezhep olarak Aleviliğin yanı sıra toplumdaki farklı dinlerin de Diyanet bünyesinde temsili talep ediliyor. Böylece kurum bünyesinde, Diyanet mevcut durumda kapsamına giren İslam dininin yanısıra, Hıristiyanlık ve Musevilik birimleri de yer alacak. Bu dinlere mensup vatandaşların dini temsilciliği ve düzenleyicisi Diyanet İşleri Başkanlığı olacak. Bu durumda azınlık vakıfları ve dinleri temsil eden ruhani liderlerin durumunun tartışmalı hale gelebileceği yorumları yapılıyor
Din eğitimi seçmeli olsun
CHP, anayasa taslağı önerisinde 'din eğitimi' konusunda da farklı bir yaklaşım sergiledi. Din eğitiminin mevcut Anayasa'dan farklı olarak seçmeli yapılması önerisinde bulundu. Önerida ayrıca, din eğitiminin 'eleştirel' içerikli olması talebinde bulunuldu.
Vatandaşlık maddesinde parti içi anlaşmazlık
CHP içinde yaşanan 'anayasa krizi' partinin TBMM Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu 'hak ve özgürlükler bölümü' önerisine yansıdı. İlk bölümün en tartışmalı konusu olan 'vatandaşlık' maddesini boş bıraktı.
Haberin tümü için:
(Kaynak: Zaman)