Paşinyan’dan Davos mesajları

Zürih’te Ermeni-İsviçreli İşadamları Derneği'nin organize ettiği toplantıda, İsviçreli iş insanları ile görüşen Paşinyan’ın yaptığı konuşmadaki “Gelin, zengin olun, zengin edin!” sözleri basının bu hafta en çok üzerinde durduğu konulardan biri oldu. Paşinyan Davos'ta Aliyev ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Ermenistan son haftaya oldukça hareketli girdi. Bakanlar Kurulu son şeklini alırken, Başbakan Paşinyan yurt dışı temaslarına hız verdi. 17 Bakanlığın 12’ye düşmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bakanlıklardaki birleşim ve değişimler sonucu işsiz kalacak memurlar konusundaki sorulara Paşinyan hafta içi yaptığı canlı facebook yayını ile cevap vermeye çalıştı. “Ülkenin yönetim kadrosu ve bakanlıklar para kazanma yeri değildir” fikri üzerinde duran Paşinyan, “İşsizliği azaltmak için o zaman, bakanlık bünyesindeki memurlukların sayısını mı artıralım?” diye sordu. Muhalefet ve Aydınlık Ermenistan Partisi ise İstihbarat ve Emniyet’in de bakanlık haline gelip Parlamento denetimine girmesini, böylece Başbakanlık emri altından çıkmasını,  aksi halde bakanlıkların azaltılmasının anlamlı olmayacağını söylüyor. 

'Gelin, zengin olun, zengin edin'

Paşinyan’ın İsviçre’de Davos’tan önceki durağı ise Zürih oldu. Zürih’te Ermeni-İsviçreli İşadamları Derneği'nin organize ettiği toplantıda, İsviçreli iş insanları ile görüşen Paşinyan’ın yaptığı konuşmadaki “Gelin, zengin olun, zengin edin!” sözleri basının bu hafta en çok üzerinde durduğu konulardan biri oldu.

Ermenistan-İsviçre İş Geliştirme Konseyi başkanı Mark Baronyan ile detaylı temaslarda bulunan Paşinyan, görüşmenin iyi geçtiğini, İsviçre’den gelebilecek yatırımları detaylandırdıklarını belirtti.

Frank Müller firması sahibi, ünlü iş adamı Vartan Sırmakeş ve iş insanları ile de görüşen Paşinyan,  toplantıda tarım başta olmak üzere farklı ortak projeler konuştuklarını söyledi. Vartan Sırmakeş ve Paşinyan ayrıca hayata geçirilmesi planlanan “Eski Yerevan” projesinin detayları ve koruma altına alınması gereken tarihi eserler hakkında da görüştüler.

Aliyev ile buluşma

Davos 49. Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak için İsviçre’de bulunan Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir de görüşme gerçekleştirdiler. 
22 Ocak’ta gerçekleşen ve yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede liderler Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakere süreci, hali hazırdaki durum ve gelecekteki adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını belirttiler.  Ermenistan Başbakanı Paşinyan facebook sayfasında görüşme ile paylaşımda bulunarak  “Davos’ta İlham Aliyev ile gayriresmî bir görüşme  gerçekleştirdik” dedi. Bu Paşinyan’ın göreve gelmesinden sonraki üçüncü görüşme. İlki BDT Zirvesi'nin gerçekleştiği Duşanbe’de, ikincisi St. Petersburg’da olmuştu. Bu üçüncü görüşme için “Yeni bir şey görüşmedik, temasları sürdürüyoruz” açıklaması yapıldı, Başbakanlık’tan.


Azerbaycan’da hareketlenme var

Öte yandan 19 Ocak’ta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de son yılların en büyük protesto gösterisi yapıldı, yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı tahmin edilen gösteriler blogger Mehman Huseynov ve diğer düşünce suçlularının serbest bırakılması içindi. Aralık sonunda tutuklanan Huseynov’un serbest bırakılması için Avrupa’da bulunun bir çok STK da Azerbaycan’a çağrı yaptı ve Başbakan İlham Aliyev’e rica mektupları gönderdi. Huseynov’un dün akşam saatlerinde serbest bırakıldığı bilgisi medyaya yansıdı..

Bu arada Fransa’nın Strasbourg şehrinde düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi oturumunda Ermenistan heyeti temsilcilerinden muhalif Aydınlık Ermenistan Partisi milletvekili Edmon Marukyan Ermenistan’daki erken genel seçimlerinin ele alındığı tartışmalarda konuşma yaptı.

Marukyan yaptığı konuşmada özellikle Azerbaycan heyetinin “Ermenistan seçimleri şaibeli” yönündeki suçlamalarına tepki gösterdi.  Marukyan Azerbaycan’ın mevcut insan hakları ve özgürlükler karnesi düşünüldüğünde Ermenistan’ın içinde bulunduğu bu süreç hakkında yaptığı açıklamaların yerinde olmadığını belirtti.
Marukyan “Azerbaycan yetkililerin ülkemizdeki gelişmeleri dikkatli bir şekilde takip etmelerinden dolayı mutluluk duyuyoruz. Umarız Ermenistan’daki demokratik gelişmeler ülkelerine de örnek olur, demokrasinin önemini anlarlar. Azerbaycan’a en yakın zamanda ‘Kadife Devrim’ diliyorum, bu en başta halkın iyiliği için olacaktır” dedi.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan


Yazar Hakkında