Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Ticaret Odası ve Çanakkale Ticaret Borsası, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü olan 2015’de yapılacak etkinlikler için işbirliği yaptı. Basın toplantısında Çanakkale savaşında Ermenilerden oluşan tabyaların üstlendiği role dedeğinilirken, Ermeni diasporasının 2015’e yönelik çalışmalarının da dengelenmesi gerektiği kaydedildi.
İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Güngör Azim Tuna, yaklaşık bir yıldan beri Çanakkale’nin 2015 yılı çalışmaları için hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, 2015’e yönelik çalışmalara başladıklarını söyledi. Yerel yönetim olarak ilk etapta alt ve üst yapı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Gökhan, “Biz, savaş alanlarının karşı kıyısındayız. Bu nedenle burada barışı vurgulamak istiyoruz. Bütün projelerimiz de barış üzerine olacak. Barış parkı, barış anıtı gibi proje çalışmalarımız var” dedi.
Diaspora’nın çalışmaları dengelenmeli
2015’de Ermeni Soykırımı’nın da 100. yılı olacağını hatırlatan Başkan Gökhan, “Bu aynı yıla denk geliyor. Dolayısıyla dünyada Ermeniler tarafından da bir etkinlikler dizisi olacaktır. Biz buna karşı da ne yapabiliriz? Bunu nasıl barışa dönüştürebiliriz. Belki buna dönük projeler olabilir. Bu tür sıkıntılı konuları barışa yönelik çözümlerle dile getirilmesi ve bununla ilgili bir takım etkinlikler yapılması gerekir” şeklinde konuştu.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr Sedat Laçiner ise, üniversite olarak etkinlik planlamalarını yaptıklarını söyledi. Laçiner, “2015 yılı, Ermeni diasporasının çalışmalarının dengelenmesi, hatta Ermeni meselesinin daha doğru anlaşılması için de önemli. Doğuda Ermenilere yönelik bir soykırım uygulandığının söylendiği dönemde, burada Ermeni Tabyaları, Osmanlı topraklarını, Türk topraklarını, kendi vatanlarını koruyabilmek için askerdi. Hatta önemli gemilerden birisi, Ermeni Tabyaları’ndan atılan bir topla batırılmıştı. O nedenle biz üniversite olarak 2015 yılının öneminin farkındayız. İlk olarak Avustralya’nın çeşitli üniversiteleriyle işbirliği çalışmalarımız var. Genel çalışmalarımızın yanı sıra her fakültemiz de kendi içerisinde 100. yıla dönük bazı çalışmalar yapıyor. Hatta 2014’de başlayıp, 2016’yı da kapsayan bir takım çalışmalarımız olacak. 100. yıl, sadece bir kere yaşanıyor. Başka 100. yıl olmayacak. Bunu iyi değerlendirmeliyiz” mesajını verdi.
Toplantıda ÇTSO Başkanı Bülend Engin ve Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen de 2015 planlamalarından bahsederek, her türlü çalışmaya destek vereceklerini söylediler.
(Kaynak: İHA)